Volledig scherm
Een binnenvaartschip botste tegen de kade nadat het werd geramd door een stuurloos binnenvaartschip. © MediaTV

Stuurloos schip van meer dan 92 meter ramt meerdere schepen en botst tegen kade

UpdateEen stuurloos schip van ruim 92 meter lang heeft vannacht drie binnenvaartschepen in de Rotterdamse Botlek geramd. De tanker was op weg naar een laadstation om lijnzaadolie op te halen, maar door problemen met de motor ging het schip achteruit in plaats van vooruit. De olie- en chemietanker Atlantis Armona botste uiteindelijk zelf op de kade bij de Welplaathaven. 

Het incident gebeurde mogelijk door een defect in de aansturing aan de motor, waardoor het schip stuurloos in de Botlek kon ronddobberen.

Bijna 93 meter 

Het schip dat bijna 93 meter lang is en ruim 14 meter breed is zestien jaar oud en vaart onder de vlag van Malta. Het grote gevaarte ramde vervolgens verschillende schepen gelegen aan de Welplaathaven. 

Volgens Daniëlle Rebel van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) wordt hier onderzoek naar gedaan. Het schip ligt nu in de haven voor reparatie. ,,De schade aan het schip, is nog niet bekend. Wel kan de reparatie waarschijnlijk pas begin volgende week plaatsvinden.’’

Wonderwel

Wonderwel raakte er niemand gewond bij de botsing. De bemanningsleden van de geramde schepen hielden niets over aan de klap, maar moesten wel van de schrik bekomen. Er lijkt vooralsnog geen schade aan de drie binnenvaartschepen te zijn, maar duikonderzoek moet dit nog bevestigen.

Volledig scherm
Een deel van de route waar het schip stuurloos dreef. Hierop is goed te zien dat er andere schepen zijn geraakt. © MarineTraffic

Tips?

Heb je tips over het stuurloze schip, dan komen we graag met je in contact. Mail naar internet@ad.nl (je gegevens nemen we in vertrouwen in behandeling volgens ons privacy-statement).

  1. Woeste pompbaas Ewout (53) haalt uit naar Kamer: ‘Tabaksverbod wordt één grote ramp’
    PREMIUM

    Woeste pompbaas Ewout (53) haalt uit naar Kamer: ‘Tabaksver­bod wordt één grote ramp’

    Een totaalverbod op de verkoop van sigaretten gaat dramatische consequenties hebben voor eigenaren van tankstations. Dat zegt pomphouder Ewout Klok. De 53-jarige ondernemer uit Hoogeveen roept het kabinet op om eerst de effecten van een tabaksverbod te laten onderzoeken voor deze‘rigoureuze en ondoordachte maatregelen’ van kracht gaan. ,,Als dit doorgaat, wordt het een ramp in Nederland.”