Volledig scherm
Boeren bezetten eerder het bordes van het provinciehuis tijdens een demonstratie tegen de strenge stikstofregels. © ANP

Supermarkten willen schade door protesten op boeren verhalen

De supermarkten gaan de eventuele schade door boerenprotesten, volgende week woensdag, op de boeren verhalen. In een brief aan boerenactiegroep Farmers Defence Force stellen ze de stichting op voorhand aansprakelijk.

Quote

Die brief maakt bij ons de pis niet lauw. Daar komen de supermark­ten nog wel achter

Mark van den Oever, Farmers Defence Force

Advocaat Richard de Haan van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), waarin de meeste supermarkten verenigd zijn, sommeert Farmers Defence Force (FDF) af te zien van acties bij distributiecentra en groothandels van supermarkten.

De boeren hebben dergelijke acties afgekondigd, maar maken pas woensdag bekend wat de doelen precies zijn. ,,Maar die brief maakt ons de pis niet lauw’’, stelt FDF-voorman Mark van den Oever uit Sint Hubert. ,,Daar komen de supermarkten nog wel achter.’’

De groep zegt nog geen definitief besluit te hebben genomen over de invulling van de ‘actiedag’. Van den Oever zegt dat de boeren nu overwegen om volgende week woensdag met een paar duizend trekkers langs te gaan bij het hoofdkantoor van het CBL. Maar ook dat is nog een pril plan. Advocatenkantoor Allen & Overy in Amsterdam, dat het CBL bijstaat, zou ook bezoek kunnen krijgen, aldus Van den Oever.

Wat we hopen

Woordvoerder Else de Kwaasteniet van het CBL zegt dat de brief van de advocaat vooral tot doel heeft om de boeren te bewegen de aangekondigde acties af te blazen. ,,Dat is wat we hopen.’’ 

Het CBL zegt begrip te hebben voor het feit dat de boeren door stikstofproblematiek ‘in een moeilijke positie terecht zijn gekomen en met de overheid een complexe discussie voeren over de mate waarin zij aan een oplossing voor deze problematiek bij kunnen dragen’.

De advocaat stuurde vandaag de ‘sommatie en aansprakelijkstelling’ naar de boerenorganisatie omdat de supermarkten zo vlak voor de feestdagen vrezen dat de bevoorrading van de winkels in de knel komt. ,,We maken ons heel erg zorgen.’’ 

Onrechtmatig handelen

De leden van het stichtingsbestuur van FDF worden er op gewezen dat ze ‘persoonlijk onrechtmatig handelen’ als er schade ontstaat door de aangekondigde acties.

Mark van den Oever noemt de brief ‘in de lijn der verwachting’ en wordt er niet koud of warm van. Volgens hem doen burgers er goed aan om de komende dagen wat extra voorraad in te slaan. ,,Het is altijd een goed plan om wat voorraad te hebben, maar dat is nu een extra goed plan.’’

Pas woensdagochtend wordt bekend gemaakt naar welke doelen de boeren precies met hun trekkers zullen oprukken. ,,Voor het verrassingseffect.’’ De boeren die meedoen wordt geadviseerd rekening te houden ‘met eventueel langer verblijf indien onze actie niet meteen resultaat oplevert’.

Quote

Het is zinloos de consument met lege schappen, een lege koelkast en een sober kerstmaal te confronte­ren

Richard de Haan, advocaat Centraal Bureau Levensmiddelen

De actie wordt door heel Nederland gehouden en zal ‘keihard zijn’, kondigt FDF aan. ‘Het statement wat we maken zal overduidelijk zijn en de kracht en de macht van de agrarische sector tonen. Deze zal internationaal doorklinken en een voorbeeld zijn voor veel boeren in Europa!’, stelt FDF in een verklaring.

Volgens het CBL is het tijd dat de overheid verantwoordelijkheid neemt om de impasse te doorbreken. ,,Het is zinloos om de consument met lege schappen, een lege koelkast en een sober kerstmaal te confronteren. Dit dupeert iedereen en brengt de oplossing geen stap dichterbij’’, schrijft de advocaat.

Ferme taal

Ondanks de ferme taal is er in de tussentijd nog overleg. Premier Mark Rutte en minister Carola Schouten (Landbouw) gaan maandag ontbijten met leden van het zogeheten Landbouw Collectief. Daarin werken de agrarische brancheorganisaties samen met de actiegroepen.

Volledig scherm
Mark van den Oever. © ANP

FDF keert zich inmiddels ook tegen wat zij ‘klimaatsalafisten’ noemen. Tegelijkertijd ageren de activistische boeren tegen subsidies op biomassa. Op dat laatste punt zitten ze juist op dezelfde lijn als de door hen verfoeide milieubeweging.

Volledig scherm
Supermarkten hebben de boeren aansprakelijk gesteld voor eventuele schade. © DG