Volledig scherm
Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) bereidt een grote, landelijke blokkade voor die de complete voedselvoorziening in Nederland moet lamleggen. © ANP

Supermarkten zetten zich schrap voor acties boeren: ‘Contact met politie en justitie’

PollBoeren dreigen met lege supermarkten. Een week voor Kerstmis willen ze de hele Nederlandse voedselvoorziening platleggen, onder meer door distributiecentra te blokkeren. De brancheorganisatie voor supermarkten neemt de dreiging serieus en zegt contact te hebben met politie en justitie.

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) bereidt een grote, landelijke blokkade voor die de complete voedselvoorziening in Nederland moet lamleggen. Leden van een groepschat van FDF stellen voor om distributiecentra van supermarkten minimaal twee dagen te blokkeren. Onder meer het distributiecentrum van de Jumbo in Raalte en die van de Aldi in Ommen worden genoemd als doelwit. 

Boeren uit verschillende plaatsen, zoals Genemuiden, Dedemsvaart, Zwolle en Vollenhove, zeggen in de chat mee te willen doen. Een boer oppert in de groepschat dat de actie ook voor consumenten niet slecht hoeft te zijn. ‘Door de levering van supermarkten af te sluiten verplicht je burgers naar boerderijwinkels te gaan. Dan ziet men waar de producten eigenlijk vandaan komen...’ FDF wil tijdens de actie dat consumenten bij boeren thuis eten en drinken kunnen kopen. De organisatie maakt een lijst van boeren die dit wel willen doen en doet een oproep aan boeren om zich te melden.

Week voor kerst

De actie staat een week voor kerst op stapel. Het bestuur van FDF hakt maandagavond de knoop door. In interne praatgroepen worden de deelnemers alvast gemobiliseerd. Actievoerders moeten elk vijftig voertuigen groeperen, die zich vervolgens vanaf diverse verzamelplaatsen door het land verspreiden. Andere acties rondom de feestdagen zijn ook niet uitgesloten, zoals het platleggen van Schiphol of het verkeer in heel het land.

Volgens woordvoerder Mischa Bouwer van FDF, nertsenfokker uit Laag-Soeren, ligt de blokkering van distributiecentra door het hele land voor de hand. ,,Daar kan iedereen ook makkelijk aan meedoen, het is regionaal. Maar we willen ook creatief zijn.’’ Er wordt onder meer gesproken over het platleggen van luchthaven Schiphol. ,,Daar kijken we naar, maar het is niet de planning’’, aldus Bouwer. ,,Voor ons is het simpel te regelen: we rijden erheen en klaar.’’

Met de blokkeeractie wil FDF politiek Den Haag ‘op de knieën’ krijgen. Bouwer erkent dat de kans bestaat dat mensen niet alles in huis kunnen halen wat ze willen voor Kerstmis. ,,Dan moeten ze maar naar boeren om spullen te halen, zoals vroeger.’’

Poll

Is het een goede zaak dat boeren distributiecentra gaan blokkeren?

  • Ja, de boeren wachten al lang op een oplossing (80%)
  • Nee, de bevolking moet niet het slachtoffer worden (20%)
19535 stemmen

Gevoelig moment

De dreiging komt op een gevoelig moment. Komende week gaan elf van de twaalf provincies akkoord met nieuwe beleidsregels. Een spoedwet Stikstof kreeg woensdag kritiek in de Tweede Kamer. De boeren zijn nog steeds niet blij met het kabinetsbeleid als het gaat om stikstofuitstoot en PFAS-normen. Vorige maand presenteerden ze eigen plannen om de uitstoot te verminderen, maar die zijn niet overgenomen.

Jumbo Supermarkten wilde niet reageren op de plannen voor nieuwe acties. Het CBL, de branche-organisatie van supermarkten in Nederland, noemt de acties ‘vrij ernstig’. ,,Bij de eerdere boerenprotesten hadden veel consumenten sympathie voor de acties. Het is te bezien hoe dit verder gaat als er inderdaad lege schappen komen. Hiermee tref je veel mensen in de voedselketen”, vertelt woordvoerder Else de Kwaasteniet.  ,,Dit vraagt om een politieke oplossing. Het kabinet moet er snel met boerenorganisaties uitkomen.”

De supermarkten zijn niet van plan om een voorraad aan te leggen in de winkels. ,,Bij sommige supermarkten komt wel tien keer per dag een vrachtwagen om voorraad te leveren. Het is geen optie om nu al meer te leveren.’’

Consument geraakt

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wil net als de boeren dat het kabinet met een snelle oplossing komt voor de huidige stikstofimpasse. Maar volgens de brancheorganisatie brengen de aangekondigde acties een uitkomst ‘geen stap dichterbij’.

,,De consument wordt hier echt geraakt’’, zegt een woordvoerder van het CBL. ,,Bij eerdere protesten was er nog best sympathie voor de boeren, maar nu tref je ze doordat ze geen eten meer kunnen krijgen. Net in de week voor Kerstmis. Ook mede-ondernemers in de voedselketen worden zo geraakt.’’

Verdeeldheid

Hoewel maandagavond duidelijk moet worden of het blokkeren van de voedselvoorziening echt gaat gebeuren, neemt het CBL alvast maatregelen. Zo zijn er lijntjes met politie en justitie, vertelt de woordvoerder. Het eerder bevoorraden van supermarkten is volgens haar geen optie. Helemaal niet in deze tijd van het jaar.

Bij de boeren is verdeeldheid over de actie. In de groepschat van de Farmers Defence Force zeggen enkele boeren de actie niet te steunen.  ‘Hoezo het volk pakken? Dan verlies je steun’, schrijft iemand. ‘Liever een ‘verstandige’ actie met draagvlak’, zegt een andere boer. Toch zijn veel boeren het hier niet mee eens. ‘Als je het maar groot genoeg opzet doet het volk wel mee’, zegt een lid in de chat.

Bekijk hier alle video’s over het Boerenprotest:

  1. Nederlander (22) die via website gestolen inloggegevens aanbood nog niet op vrije voeten
    Update

    Nederlan­der (22) die via website gestolen inloggege­vens aanbood nog niet op vrije voeten

    De 22-jarige Nederlander die vandaag werd aangehouden in het onderzoek naar een website die op grote schaal gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden verkocht zit nog vast. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten van de politie over zijn vrijlating in afwachting van verder onderzoek. Een vermoedelijke compagnon van de Arnhemmer, een man uit Noord-Ierland, werd al op borgtocht vrijgelaten.