Syrische asielzoeker moet lang de cel in voor oorlogsmisdaad: het vernederen van lijken
VIDEODe Syrische asielzoeker Ahmad al Y. moet zes jaar de cel in voor oorlogsmisdaden. Hij heeft tijdens de Syrische burgeroorlog lijken van gesneuvelde tegenstanders vernederd door er tegen aan te schoppen en was lid van een terroristische organisatie, oordeelde de rechtbank Den Haag vanmiddag.
Al Y. (31 jaar) werd in 2019 opgepakt toen hij zich als asielzoeker meldde in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Hij bleek internationaal gesignaleerd te staan als verdachte van oorlogsmisdaden. De Syriër was in 2015 een commandant van de strijdgroep Ahrar al-Sham, een van de partijen die tegen president Assad vocht. Op een video die op YouTube werd geplaatst is te zien hoe Al Y. bij de lichamen van enkele gedode mannen staat. De Syriër scheldt de lichamen uit voor ‘honden’ en ‘karkassen van Assad'. Ook schopt hij tegen de levenloze lichamen.
Dat vernederen van lijken wordt gezien als oorlogsmisdaad. Het zou zijn gebeurd in 2015, rond de strijd om de Al Ghab-vlakte in Syrië, in de buurt van de plaats Hama.
Op een andere video is Al Y. (gewapend en in gevechtskleding) te zien naast een gevangen genomen militair, terwijl die persoon wordt ondervraagd door andere gewapende mannen. Omdat ook die video op YouTube is gezet, geldt dat ook als een oorlogsmisdrijf: het onmenslievend behandelen van een gevangene.
Daar komt nog bij dat de Syriër op dat moment lid was van Ahrar al-Sham, die groepering wordt door het Openbaar Ministerie als een terroristische organisatie gezien. Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand 10 jaar cel tegen Al Y. , maar de rechtbank houdt het op 6 jaar. ,,De reden hiervoor is dat de verdachte geen uitreiziger is, maar een Syriër die woonde in het gebied waar vijandelijkheden plaatsvonden. Ahar al-Sham is bovendien weliswaar een terroristische organisatie, maar de schaal waarop de organisatie misdaden begaat is kleiner dan van veel andere groeperingen zoals Islamitische Staat", aldus de rechtbank.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Betrapt
Justitie kwam op het spoor van Al Y. omdat hij eind 2015 over de video's opschept tegen een andere Syriër. Dat gebeurt dan nog in een azc in Duitsland. De tweede Syriër stapt naar de Duitse politie en legt een verklaring af. Al Y. is dan al weer uit Duitsland vertrokken (waarschijnlijk naar Turkije) en ontspringt daarmee de dans. Als hij zich echter in oktober 2019 in het azc in Ter Apel meldt, loopt hij alsnog tegen de lamp.
Omdat Justitie vanwege de nog lopende oorlog zelf geen onderzoek kan doen in Syrië, heeft het samengewerkt met een Syrische mensenrechtenorganisatie. Medewerkers van die organisatie zijn met een afbeelding uit de video naar de dorpen gegaan waar Al Y. vandaan komt. Drie dorpsbewoners stelden dat Al Y. de man in de video is.
Ontkennen
De Syriër zelf ontkent dat hij de man op de video's is, Al Y. stelt niets met die oorlogsmisdaden te maken te hebben. Onderzoek door onder meer het NFI geeft daar ook geen honderd procent zekerheid over. Zijn advocaat Yasar Özdemir wees er tijdens de behandeling van de zaak ook op op dat Justitie Ahrar al-Sham dan wel als terroristische organisatie ziet, maar dat onder meer het ministerie van Buitenlandse Zaken de groep als gematigd beoordeelde. ,,We beraden ons op hoger beroep", stelt de advocaat.
Meer Syriërs
Al Y. is niet de enige Syrische asielzoeker in Nederland die wordt beschuldigd van het lidmaatschap van een terroristische organisatie of van oorlogsmisdrijven die zijn gepleegd in de bloederige burgeroorlog in het land. Er loopt onder meer nog een zaak tegen Ahmad al K. , die jarenlang in het Zeeuwse Kapelle woonde. Al K. zou in Syrië betrokken zijn geweest bij executies van militairen van Assad.
Bekijk hieronder onze populairste nieuwsvideo's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Politie ziet steeds meer zelfgemaakte 3D-wapens
De politie ziet in binnen- en buitenland steeds vaker 3D-geprinte vuurwapens. Eigen onderzoek toont aan dat er sinds vorig jaar fors meer inbeslagnames waren van deze geprinte vuurwapens of onderdelen ervan. Vorig jaar zijn in veertien onderzoeken in Nederland 3D-geprinte vuurwapens en geprinte onderdelen in beslag genomen. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
Terrorist of niet? Nederland worstelt met nasleep Syrische burgeroorlog
Nederland blijft worstelen met de vervolging van ex-leden van de Syrische strijdgroep Ahrar-Al Sham. Voor de een werd recent vrijspraak gevraagd, terwijl twee anderen een dag later juist een lange celstraf kregen opgelegd. Ook de politiek weet niet goed wat ze er mee aan moet. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Wie wilde 'gangmaker' Rodney (44) dood hebben? 'Hij verdiende het niet om zo dood te gaan’
In het huis van de in februari doodgeschoten Rodney Mijnals is na de moord een hoeveelheid drugs aangetroffen. De politie houdt er rekening mee dat de 44-jarige Amsterdammer actief was in de drugshandel en daarmee in de problemen is gekomen. Een conflict in de relationele sfeer wordt echter ook niet uitgesloten, zo werd gisteravond duidelijk in Opsporing Verzocht.
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUMColumn9
Dat de NPO een podium biedt aan extremisten is het failliet van ons bestel
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Veel slachtvarkens en bloeddonoren besmet met hepatitis E: ‘Virus uit de stal komt zo op ons bord’
Veel slachtvarkens en en een groeiend aantal bloeddonoren zijn besmet met hepatitis E. Dat blijkt uit cijfers van bloedbank Sanquin en de Universiteit Utrecht. Het virus waart rond bij 90 procent van de varkensstallen. Veel besmette dieren worden bovendien aangeleverd voor de slacht.