Zwaar bewapende agenten voor de ingang van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, na de komst van Ridouan Taghi.
Volledig scherm
Zwaar bewapende agenten voor de ingang van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, na de komst van Ridouan Taghi. © ANP

Taghi dronk rode wijn en keek tv bij inval in Dubai: ‘Hij was daarna totaal in shock’

UpdateRidouan Taghi verkeerde in ‘totale shock’ toen hij eind vorig jaar werd gearresteerd. Hij leek niet te kunnen geloven dat iemand zijn schuilplaats had ontdekt. Dat vertelt de politie van Dubai aan Nieuwsuur. Daarbij is nieuwe informatie gedeeld, inclusief een nieuwe foto van de 42-jarige Taghi, die kort na de arrestatie is gemaakt.

Nieuwsuur reisde op uitnodiging van de politie naar het emiraat en sprak daar uitgebreid met de verantwoordelijke onderzoeksleiders en betrokken rechercheurs.

Zij vertellen dat Taghi ‘s nachts met een glas rode wijn op de bank tv zat te kijken, toen het zwaarbewapende arrestatieteam zijn villa in Dubai binnenviel. De tot dan toe meestgezochte man van Nederland probeerde te vluchten, maar het arrestatieteam had hem snel onder controle. Om zijn identiteit te bevestigen, begon de zoektocht naar zijn paspoort. Deze bleek uiteindelijk verborgen te zitten in de salontafel bij de bank.

Voorafgaand aan de inval werd de villa van Taghi al lange tijd in de gaten gehouden. In totaal werden tien personen gevolgd waarvan vermoed werd dat zij behoorden tot de kring van Taghi. Zo zorgde de klusjesman voor boodschappen en betaalde Taghi hem in ruil een salaris. De man werd uiteindelijk aangesproken, maar zei dat hij slechts de planten water gaf en al meer dan een jaar niemand in het huis had gezien. Na lange tijd kreeg de politie dan toch een teken van leven, toen het vuilnis werd buitengezet. Voor hen het signaal dat het huis wel degelijk bewoond was.

Samenwerking

Volgens de chef van de recherche in Dubai, Jamal al-Jallaf, heeft de Nederlandse politie nauwelijks een rol gespeeld bij de opsporing van Taghi. De informatie die leidde tot zijn arrestatie kwam volgens Al-Jallaf niet via Nederland. ,,Natuurlijk is er wel informatie uitgewisseld, maar tijdens het onderzoek was er nauwelijks samenwerking met Nederland.’’

Waarom de Dubai Police bereid was om Taghi op te pakken en opvallend snel uit te leveren aan Nederland blijft onduidelijk. Hoewel Al-Jallaf verwijst naar procedures die gevolgd zouden zijn, komt dit niet overeen met de snelheid waarmee Taghi op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. 

Meestgezochte crimineel van Nederland

Tot zijn aanhouding in december in Dubai was Taghi de meestgezochte crimineel van Nederland. Hij zit sinds 19 december opgesloten in Vught. Taghi is hoofdverdachte in het Marengo-proces, een strafzaak die door het Openbaar Ministerie wordt gevoerd tegen zeventien verdachten.

Zij worden als vermoedelijke leden van de zogeheten mocromaffia (criminelen met een Marokkaanse achtergrond, die verdacht worden van handel in onder andere cocaïne) verantwoordelijk gehouden voor een reeks moorden en pogingen daartoe in Nederland in de periode van 2015 tot 2017.

Bekijk hieronder onze video’s over Taghi.

De nieuwe politiefoto van Ridouan Taghi
Volledig scherm
De nieuwe politiefoto van Ridouan Taghi © Nieuwsuur Uitzending Screenshot