Aanvallende buizerd.
Volledig scherm
Aanvallende buizerd. © Getty

Terrorbuizerd zet klauwen in al minstens vijf joggers

De Overijsselse gemeente Dinkelland wordt sinds een paar dagen geteisterd door een agressieve buizerd die al zeker vijf hardlopers in het buitengebied van kerkdorp Saasveld te grazen heeft genomen. De gemeente heeft, zo meldt RTV Oost, een waarschuwingsbord geplaatst om joggers te attenderen op de gevaarlijke roofvogel. 

Volgens een van de hardlopers gaat het zeer waarschijnlijk om dezelfde buizerd die vorig jaar ook al mensen in dezelfde omgeving aanviel. Toen zou ook aan de gemeente een bord zijn gevraagd, maar daaraan is op dat moment geen gehoor gegeven. Volgens de gemeente is dat destijds niet gedaan, omdat onduidelijk was hoeveel incidenten zich met de buizerd hadden voorgedaan. Nu er meerdere meldingen zijn, heeft de betrokken wethouder toch maar een bord neer laten zetten. 

Buizerds keren ieder jaar terug naar een vaste broedplaats en hebben de neiging het gebied rondom behoorlijk agressief te verdedigen. Ze maken doorgaans eerst een verkennende duikvlucht vlak boven de indringer van het territorium. Blijft die persoon binnen het gebied, dan volgt aan daadwerkelijke aanval. Dat overkwam eerder deze week een 31-jarige hardloper in Saasveld. Hij raakte licht gewond en moest naar de huisarts voor een tetanusinjectie tegen mogelijke infecties. De man plaatste een kort verhaal over het incident op Facebook, waarna er vrijwel direct reacties van andere slachtoffers kwamen.

Saasveld is zeker niet de enige plaats in Nederland met een terrorbuizerd. Ook in het Gelderse Doetinchem en het Overijsselse Hellendoorn zijn al mensen tot bloedens toe gewond geraakt door een roofvogel die zijn klauwen in de nek van iemand had gezet. Ook daar is inmiddels een waarschuwingsbord neergezet. Het leefgebied van buizerds is meestal een paar hectare groot en bevindt zich over het algemeen rond bossen of op plekken waar veel bomen staan. Weilanden behoren ook tot hun terrein. Het broedseizoen loopt eind juni, begin juli af. 

Buizerds vallen doorgaan van achteren aan en worden opstandiger als indringers fluorescerende kleding dragen of lawaai maken. Het advies van de Dinkellandse wethouder Ben Blokhuis is dan ook neutrale kleding dragen en  niet alleen gaan joggen omdat de vogels niet in actie komen als groepjes mensen passeren. Behalve een of meerdere waarschuwingsborden heeft de gemeente geen andere maatregelen in gedachten. De overlast is voorbij als de jonge vogels zijn uitgevlogen, zo meldt Blokhuis aan RTV Oost.

Kijk hier naar beelden van terrorbuizerds in het Zeeuwse Ritthem:

  1. LIVE | Luchtvaart vreest 120 miljard aan extra schulden, geboorte­dorp Doutzen Kroes wordt ‘één groot terras’

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. Vliegmaatschappijen zagen hun kas door de crisis in rap tempo leegraken, nadat door reisbeperkingen wereldwijd nog amper vluchten mogelijk werden.Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.