Tien jaar na de aanslag in Apeldoorn: Elke auto zie ik nu als een moordwapen

10 jaar na de aanslagTien jaar na de aanslag op Koninginnedag 2009 is er nog veel onverwerkt leed. Maar er zijn ook verhalen van hoop en geluk. Senna Claassens (18) ontsnapte aan de dood en haar foto ging de wereld rond. ,,Ik besef niet dat ik dat ben op die foto’s.’’

Het roze, digitale fotocameraatje is nog intact. Er zitten een paar krassen op, een onuitwisbaar zwart plekje, en er hangt een oranje koordje aan. Tien jaar geleden droeg Senna Claassens het bij zich tijdens Koninginnedag in Apeldoorn. ,,Ik heb foto’s gemaakt van de paarden en hun poep op de weg’’, vertelt ze nu.

De camera is later door de politie teruggevonden. Onder de motorkap van de zwarte Suzuki Swift van Karst Tates. De geheugenkaart is spoorloos. Geen foto’s van paarden en poep. Alsof iedere herinnering aan die dag is gewist.

  1. Willem zag als ‘jonge vent’ Derk Wiersum in actie en dacht meteen: Bij hem ga ik solliciteren

    Willem zag als ‘jonge vent’ Derk Wiersum in actie en dacht meteen: Bij hem ga ik sollicite­ren

    De gewelddadige dood van Derk Wiersum is bij strafrechtadvocaten uit heel Nederland als een bom ingeslagen. De 44-jarige raadsman stond bekend als een voorbeeldfiguur en inspireerde met zijn bevlogenheid en tomeloze inzet talloze aanstormende talenten in het strafrecht, onder wie de nu 37-jarige Willem van Vliet. ,,Toen ik hem voor het eerst in actie zag dacht ik: zo moet ik het later ook gaan doen.”