Volledig scherm
NS wil steeds meer gebruikmaken van de smartphone om de treinreis gemakkelijker te maken. © ANP

Tienduizenden treinreizigers reizen met hun mobiel, zónder OV-chipkaart

Steeds meer treinreizigers openen de poortjes op grote NS-stations met hun telefoon of smartwatch. Hoe doen ze dat? De proef met de OV-chipkaart op de mobiele telefoon was toch compleet geflopt?

Volledig scherm
In de NS-app is het kaartje rechtstreeks te koop. © AD

Dat klopt. Vorig jaar trok Translink, het bedrijf achter de OV-chipkaart, de stekker uit een proef met de OV-chipkaart op de mobiele telefoon. Het werkte niet en was veel te complex. Slechts 8000 mensen hadden het systeem aan de praat gekregen. Het probeersel kostte desalniettemin een paar miljoen euro.

Maar nu reizen tóch dagelijks tussen de 10.000 en 20.000 mensen met hun mobiele telefoon zónder OV-chipkaart. De truc is de NS-app waarmee je ook een ‘kaartje’ kunt kopen dat in de vorm van een QR-code in de app op de mobiel verschijnt en bij de Apple Watch ook op het slimme polshorloge. Heel futuristisch halen de gebruikers hun smartphone of -watch langs de scanner en de poortjes gaan open.

De mogelijkheid om zonder OV-chipkaart te kunnen reizen raakt steeds meer in trek. Een op de vijf losse kaartjes wordt niet bij de automaat gekocht, maar via de app of computer. Een jaar geleden was dat nog maar een op de zeven kaartjes. Inmiddels gaat het om een half miljoen digitale kaartjes per maand.

Het zijn vooral incidentele reizigers die geen zin hebben om een OV-chipkaart te kopen die met hun smartphone de vervoersbewijzen aanschaffen. Abonnementen kunnen nog niet op de telefoon geladen worden. 

Gebruiksvriendelijker

Volgens Hessel Koster van de NS is de groei van het aantal smartphone-kaartjes nog niet voorbij. ,,Het kan al sinds drie jaar, langzaam maar zeker komen er steeds meer reizigers die het ontdekken. En in de loop van de tijd is het ook steeds gebruiksvriendelijker geworden.’’ Het systeem werkt inmiddels zo naadloos samen met de bankieren-apps dat NS ook voorzichtig is begonnen met reclame voor de vernieuwing.

Verouderd

De OV-chipkaart wordt in 2023 waarschijnlijk helemaal afgeschaft, de techniek is verouderd. Sinds de invoering van de OV-chipkaart is er veel kritiek op het pasje, vanwege de kosten (het pasje dat maar 5 jaar geldig is, kost 7,50 euro) en het feit dat er 20 euro saldo op een anonieme kaart moet staan voordat je überhaupt een teen in de trein mag zetten.

NS probeert de weerstand tegen de OV-chipkaartsysteem zoveel mogelijk weg te nemen. Vorig jaar september werd NS Flex ingevoerd, waarmee reizen op rekening mogelijk werd. Gebruikers krijgen maandelijks een factuur voor al hun openbaarvervoerritten, ook van die van metro en bus. Via de app kun je zelfs van je tweedeklaskaartje een eersteklaskaartje maken als het erg druk is en je kunt een abonnement eenvoudig aan- en uitzetten. Al 150.000 reizigers maken er gebruik van.

Lab

NS denkt dat de smartphone een nog grotere rol kan spelen bij de treinreis. Vorige maand begonnen de Nederlandse Spoorwegen met een nieuwe app voor de smartphone: NS Lab, waarin treinreizigers vernieuwingen kunnen uitproberen. NS Lab moet bijvoorbeeld gaan vertellen waar in de trein nog zitplaatsen zijn, of dat het zo druk is dat je beter een trein later kunt nemen en dat je als dank een voucher voor een kop koffie krijgt. Als die nieuwe functies goed werken worden ze ook in de reguliere NS-app ingevoerd. Die app is inmiddels bij 2 miljoen mensen in gebruik.

  1. LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtoffers worden voorgelezen in Westerbork. Luister hier mee

    LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtof­fers worden voorgele­zen in Westerbork. Luister hier mee

    In herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe worden vanaf woensdag 22 januari om 17 uur zes dagen en vijf nachten lang de namen voorgelezen van de 102.000 Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord in of gedeporteerd naar Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt, Bergen Belsen en andere vernietigingskampen. Het voorlezen is op deze nieuwssite live te volgen en duurt tot 27 januari. Op die dag - 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz - wordt de holocaust internationaal herdacht.