Hans van Apeldoorn met een foto van zijn vorig jaar overleden vrouw To den Dikken. ,,Ze zei me: 'Als je met met gaat, is er iets wat je moet weten'."
Volledig scherm
PREMIUM
Hans van Apeldoorn met een foto van zijn vorig jaar overleden vrouw To den Dikken. ,,Ze zei me: 'Als je met met gaat, is er iets wat je moet weten'." © Ricardo Smit

To werd in 1945 kaalgeschoren en mishandeld door haar dorpsgenoten: ‘Maar ze was helemaal geen moffenmeid’

Een 18-jarige Goudriaanse werd in mei 1945 door dorpsgenoten als ‘moffenmeid’ kaalgeschoren en mishandeld. Onterecht, volgens haar man. 75 jaar na dato - en een jaar na haar overlijden - is hij op zoek naar eerherstel. ,,To heeft haar hele leven de littekens gedragen van die ene dag.”

  1. Geen vervolging agenten die appjes verstuurden over ‘pauperallochtonen’ en ‘kutafrikanen’
    update

    Geen vervolging agenten die appjes verstuur­den over ‘pauperal­loch­to­nen’ en ‘kutafrika­nen’

    Het Openbaar Ministerie in Rotterdam gaat de agenten, naar wie een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar aanleiding van uitlatingen in een WhatsApp-groep, niet vervolgen. De betrokken agenten omschreven de verdachten onder meer als ‘kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen’ op wie ze willen ‘schieten’. Uit onderzoek door het OM is gebleken dat sommige uitlatingen zeker laakbaar en niet passend zijn voor politiefunctionarissen, maar niet strafbaar, omdat ze in een besloten WhatsApp-groep zijn gedaan.