Staatssecretaris Menno Snel van Financiën (rechts) ontvangt een zwartboek van het meldpunt kinderopvangtoeslag. Het meldpunt verzamelde klachten van ouders wiens toeslag onterecht is stopgezet door de Belastingdienst.
Volledig scherm
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën (rechts) ontvangt een zwartboek van het meldpunt kinderopvangtoeslag. Het meldpunt verzamelde klachten van ouders wiens toeslag onterecht is stopgezet door de Belastingdienst. © ANP

Toeslagenaffaire: ‘Top belastingdienst verantwoordelijk’

updateHoge ambtenaren van de Belastingdienst gaven ruim baan aan een speciaal fraudeteam dat zonder behoorlijk onderzoek en onwettig toeslagen stopzette bij honderden ouders, bericht Trouw. Daarmee ontspoorde de sinds 2014 slepende fraudejacht rond de kinderopvangtoeslag. De Tweede Kamer eist opheldering. 

Het zogeheten Managementteam Fraude heeft het beleid geaccordeerd om onwettig toeslagen stop te zetten. In dat team zaten meerdere topfunctionarissen, zoals de toenmalig algemeen directeur van de Belastingdienst, de directeur van de Fiod en de directeur van de afdeling Toeslagen. Het is onduidelijk of toenmalig staatssecretaris Eric Wiebes door ambtenaren is geïnformeerd over het illegaal handelen.

Reactie Tweede Kamer 

Tweede Kamerleden eisen openheid van verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel. Ze willen dat de documenten, waaruit zou blijken dat de top van de Belastingdienst betrokken was bij de toeslagenaffaire, zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer gaan. Maar de staatssecretaris geeft de documenten nog niet vrij. Hij wacht op de ‘analyse en beoordeling’, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Er lopen twee grote onderzoeken naar de toeslagenaffaire, waardoor momenteel wordt gekeken naar een groot aantal documenten. Hierdoor kan de analyse van bepaalde documenten langer duren, aldus het ministerie.

Kamerleden verliezen echter hun geduld. CDA-Kamerlid Piet Omzigt: ,,Ik wil nu de documenten inzien. Niet alleen omdat ik er recht op heb volgens de grondwet. Maar omdat ik al meer dan twee jaar vragen stel.’’ Hij gaat Kamervoorzitter Khadija Arib vragen de documenten te vorderen. ,,Informatie moet nú naar de Kamer’’, zegt ook SP-Kamerlid Renske Leijten. Henk Nijboer (PvdA): ,,Snel moet de stukken gewoon geven. De Kamer vraagt er al maanden om.’’

Wob-verzoeken

De betrokkenheid van de topambtenaren is naar boven gekomen naar aanleiding van een verzoek van RTL Nieuws en Trouw op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (wob). Inmiddels beschikt staatssecretaris Snel (Financiën) over de documenten over de kwestie. Daaruit moet blijken wanneer het illegale optreden tot de ambtelijke top doordrong.