Toeslagenouder haalt gelijk bij rechter: Belastingdienst riskeert dwangsom 15.000 euro
Een toeslagenouder die al twee jaar wacht op herbeoordeling van ontvangen kinderopvangtoeslag moet binnen twee weken uitsluitsel krijgen van de Belastingdienst. Dat heeft de rechtbank van Oost-Brabant vandaag geoordeeld.
Als de Belastingdienst niet binnen twee weken een besluit neemt, volgt een dwangsom van 100 euro per dag, met een maximum van 15.000 euro.
Het kabinet maakte eind december 2020 bekend getroffen toeslagenouders ruimer te willen compenseren. Zij kregen alvast 30.000 euro als voorschot op de nog vast te stellen definitieve compensatie. Een man uit het Brabantse Reusel deed daarop een verzoek tot herbeoordeling van de kinderopvangtoeslag en ontving de 30.000 euro. De Belastingdienst moest daarop binnen één jaar de exacte hoogte van de compensatie vaststellen en terugbetalen. Die termijn haalde de fiscus niet.
De Brabander stelde daarop de Belastingdienst in januari 2022 in gebreke. Die had vervolgens twee weken de tijd om alsnog een beslissing te nemen, maar ook deze termijn werd niet gehaald. De fiscus moest daardoor afgelopen mei al een dwangsom van 1442 euro betalen. De man stapte daarna naar de rechter omdat er nog altijd geen besluit was genomen over herbeoordeling van de kinderopvangtoeslag.
Reactie Belastingdienst
De Belastingdienst erkende dat de beslistermijn is overschreden, maar zegt dat dat komt doordat er veel meer aanvragen voor de 30.000 euro compensatie binnenkwamen dan verwacht: 54.000 in totaal. De beoordeling daarvan - en eventuele bezwaren - kost tijd. Daarom vraagt de fiscus de rechtbank om af te wijken van de standaard beslistermijn van twee weken. De Belastingdienst wil daar twaalf weken de tijd voor hebben.
Die termijn zou echter pas in moeten gaan als de herbeoordeling daadwerkelijk begint, want dat is volgens de Belastingdienst eerlijker voor ouders die niet procederen. Verzoeken van ouders worden namelijk op volgorde van binnenkomst in behandeling genomen.
Toeslagenaffaire
De Belastingdienst zette vanaf 2014 bij tienduizenden ouders de kinderopvangtoeslag stop, omdat zij gefraudeerd zouden hebben. In veel gevallen ging het echter om kleine onjuistheden zoals het niet inleveren van een bonnetje bij de fiscus. Behalve stopzetten van de toeslag eiste de Belastingdienst de complete al ontvangen kinderopvangtoeslag terug, vaak tienduizenden euro's of nog meer. Veel ouders raakten financieel aan de grond en belandden in de schuldhulp. Op de rechter konden ze niet rekenen, bestuursrechters kozen jarenlang consequent de kant van de fiscus. Uiteindelijk groeide de zaak uit tot de toeslagenaffaire, mede dankzij de inzet van Tweede Kamerleden Renske Leijten en Pieter Omtzigt. Het leidde in 2019 tot het aftreden van staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) en vervolgens een parlementaire ondervragingscommissie. Dit jaar volgde zelfs een parlementaire enquête. Het eindrapport volgt komend jaar.
Oordeel van de rechtbank
Daar gaat de rechtbank van Oost-Brabant in Den Bosch echter niet in mee, zo blijkt uit de uitspraak vandaag. Hoewel de bestuursrechter erkent dat een beslistermijn van twaalf weken wegens de bijzondere omstandigheden op zijn plaats is, is die termijn bij de Brabantse toeslagenouder inmiddels ruimschoots verstreken.
,,In de wet is al een ruime termijn van in totaal één jaar voor de herbeoordeling opgenomen”, schrijft de rechter in zijn uitspraak. ,,Dat er veel meer meldingen zijn binnengekomen dan verwacht vindt de rechtbank [...] onvoldoende reden om te bepalen dat de termijn van 12 weken pas gaat lopen op het moment dat daadwerkelijk met de herbeoordeling wordt begonnen, zoals door aanwijzing van een persoonlijk zaakbehandelaar.” Bovendien zijn er al meer termijnen verstreken.
De rechtbank is er niet van overtuigd dat de oplossing voor het probleem moet zijn dat ouders die naar de rechter stappen, moeten wachten tot de Belastingdienst voldoende capaciteit heeft en dat er dus geen dwangsom kan worden opgelegd. Daarom heeft de rechtbank bepaald dat de Belastingdienst binnen twee weken alsnog op het verzoek van de man uit Reusel moet beslissen. Als de Belastingdienst dat niet doet, moet er een dwangsom van 100 euro per dag betaald worden, met een maximum van 15.000 euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM6
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
‘Kattenluikje’ in ondergrondse containers: ‘Wie verzint zoiets?’
Plastic luikjes op enkelhoogte in ondergrondse containers in de binnenstad van Gorinchem zorgen voor veel verbazing. Binnenstadbewoner Niels van Zoeren houdt zijn kat voorlopig binnen. ,,Anders ligt Gijs binnen de kortste keren tussen het vuilnis.’’ -
SCHIETPARTIJ ZWIJNDRECHT
Aantal tips over voortvluchtige schutter ‘Lucky’ loopt gestaag op, maar wachten blijft op aanhouding
Het aantal tips over de voortvluchtige Minh Nghia Vuong blijft gestaag oplopen. Na de tv-uitzending van Opsporing Verzocht van afgelopen dinsdag kreeg de politie opnieuw vijftien tips van mensen die denken de Zwijndrecht-schutter te hebben gezien of een vermoeden hebben waar hij verblijft. -
CBS: in laatste twee weken januari geen oversterfte meer
In de laatste twee weken van januari was er geen sprake van oversterfte in Nederland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers. Het is voor het eerst in bijna een jaar dat er meerdere weken geen oversterfte werd geregistreerd, aldus het CBS. Vorig jaar was dat alleen in het voorjaar, één week in mei en één week in september het geval.
-
Komst internationaal Oekraïnehof naar Den Haag, minister Hoekstra: ‘Deze oorlog moet berecht worden’
De Europese Unie begint een internationaal Oekraïnehof in Den Haag. Dat maakte de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen donderdagmiddag bekend. Zij is met 15 Commissieleden op bezoek in Kiev. -
-
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM2
‘Bakkers opgelet, bakken maar!’ Er komen steeds meer bakkers bij en daar veranderen de hoge energieprijzen niets aan
Wie haalt het in zijn hoofd om een bakkerij te beginnen terwijl energieprijzen door het dak gaan? Nou, Rudy Dekker (38) uit Zwolle bijvoorbeeld. En hij niet alleen.