Volledig scherm
© ANP XTRA

‘Top politie kijkt weg bij wangedrag en intimidatie’

UpdateEen adviseur van de politie heeft zijn ontslag ingediend, omdat de misstanden die hij bij de korpsleiding aan de kaak heeft geprobeerd te stellen consequent zijn genegeerd. Dat schrijft NRC Handelsblad, die zijn ontslagbrief in handen kreeg.

Volgens politiecoach Carel Boers is het leiderschap binnen de politie ‘moreel en ethisch ontspoord’. Agenten voelen zich onveilig op het bureau. Volgens Boers is er sprake van seksuele intimidatie, aanrandingen, discriminatie en valsheid in geschrifte. De top zou niets met de klachten doen.

,,Ik zie aan de top heel lelijk gedrag dat niet past binnen de rechtsstaat. Er gebeurt niets tegen homohaat, moslimfobie en intimidatie van vrouwen’', zo zegt Boers tegen de krant.

De ontslagbrief is gericht aan korpschef Erik Akerboom en minister Grapperhaus van Justitie. Akerboom zegt in een reactie dat de politietop ‘van goede wil is om dingen aan te pakken en te veranderen’. Er zijn de afgelopen jaren met succes ‘veranderingen ingezet’.  Volgens hem blijkt uit eigen onderzoek dat ‘het vertrouwen in de politie stijgt’. ,,Als politiemensen over de schreef gaan worden ze ter verantwoording geroepen.’’

,,Ik ben geschrokken van de persoonlijke verwijten aan mij en aan het hele korps. Dit soort berichtgeving raakt niet alleen mij maar iedereen binnen de politie”, schrijft Akerboom daarnaast in zijn blog. ,,Voor ontoelaatbaar en grensoverschrijdend gedrag is binnen de politie geen plaats. Collega’s die daar het slachtoffer van worden en dat (durven te) melden verdienen de steun van iedereen in het korps. Leidinggevenden voorop”

Quote

Er gebeurt niets tegen homohaat, moslimfo­bie en intimida­tie van vrouwen

Carel Boers

Afdekcultuur

Volgens klokkenluider Boers doen de incidenten zich echter  op tal van plekken voor: in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Limburg, het politiedienstencentrum, de politieacademie en de landelijke eenheid. „Er heerst in de top een afdekcultuur. ,,Iedereen die diverser, wijzer en intelligenter is dan de zittende top wordt systematisch beschadigd.”

Hij roept Akerboom in zijn brief op ‘versneld nieuwe, jonge en diverse’ leiders aan te stellen in de top van de politieorganisatie. „Waarom blijft u bevriende blanke 55-plussers aan de top benoemen terwijl er zoveel leiders met een andere culturele achtergrond en vrouwelijk talent in de veertigers-generatie binnen en buiten de organisatie beschikbaar zijn?” Dat zou volgens de opgestapte politiecoach ‘van hele grote betekenis zijn voor de medewerkers, de maatschappij en de rechtsstaat’.