Tot drie weken quarantaine na contact met apenpokken-patiënt, adviseert GGD
De GGD vraagt mensen die contact hebben gehad met of in de buurt zijn geweest van iemand die positief testte op het apenpokkenvirus om tot drie weken in quarantaine te gaan. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, benadrukt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat er nog veel onduidelijk is over het virus.
Huisgenoten, seksuele contacten of andere nauwe contacten van iemand bij wie het virus is vastgesteld krijgen het verzoek thuis te blijven. Waarschijnlijk vraagt de GGD vooral aan mensen die seksueel contact of huidcontact hadden met iemand met het virus om in quarantaine te gaan, aldus de woordvoerder van het RIVM.
Vanochtend zei het RIVM nog dat ook mensen die zonder beschermende kleding langer dan een kwartier op minder dan anderhalve meter afstand van een patiënt waren geweest in quarantaine zouden moeten. Maar dat advies is inmiddels alweer achterhaald, aldus de woordvoerder zondagmiddag. ,,De deskundigen van de GGD bepalen op dit moment of het nodig is om thuis te blijven.” Komende week wordt opnieuw overlegd over de adviezen.
Klachten
Het apenpokkenvirus, dat normaal gesproken alleen voorkomt in West- en Midden-Afrika, duikt in steeds meer landen op. In de afgelopen weken is het virus al vastgesteld in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, Zwitserland, Israël, de Verenigde Staten, Canada en Australië. Zo’n verre verspreiding is voor het apenpokkenvirus ongewoon.
Onder de patiënten zijn relatief veel mannen die seks hebben met andere mannen. Door nauw contact tijdens de seks zijn ze mogelijk besmet geraakt. Ook andere mensen kunnen het virus oplopen, benadrukken gezondheidsdeskundigen.
Het apenpokkenvirus kenmerkt zich door blaasjes op de huid. Voordat die blaasjes verschijnen, kunnen mensen onder meer last krijgen van vermoeidheid, opgezette lymfeklieren en hoofdpijn. Hoe groot de kans is op besmetting als je dicht bij iemand bent geweest voor diegene symptomen ontwikkelde, moet nog blijken. ,,Het is nog te vroeg om dat te kunnen zeggen”, aldus de RIVM-woordvoerder.
Viroloog Marion Koopmans vertelde vrijdagavond bij Op1 dat het virus een nieuw verschijnsel is en dat het nog niet duidelijk is hoe snel het zich verspreidt:
De quarantaine-adviezen zijn wel doorgegeven aan de GGD’en, maar staan op dit moment nog niet uitgelegd op de website van het RIVM. Volgens de woordvoerder kunnen de adviezen namelijk nog wijzigen. ,,Dit is zo nieuw, volgende week zal meer afstemming plaatsvinden.”
Meldplicht
Of, zoals bij het coronavirus het geval was, de quarantainetijd kan worden verkort als na een paar dagen een test uitwijst dat iemand het virus niet bij zich draagt, is ook nog onduidelijk. ,,Er wordt nog onderzocht na hoeveel dagen je dan eventueel zou kunnen testen.” Het apenpokkenvirus kent nu een meldplicht, wat wil zeggen dat artsen die een besmetting met het virus hebben vastgesteld of een besmetting vermoeden dit moeten melden.
In Nederland zijn op dit moment twee gevallen van apenpokken vastgesteld. Waar deze mensen het virus hebben opgelopen wordt volgens de RIVM-woordvoerder nog onderzocht.
Oostenrijk meldt eerste besmetting met apenpokkenvirus
In Oostenrijk is vandaag voor het eerst iemand positief getest op het apenpokkenvirus, bevestigen de lokale gezondheidsautoriteiten. Eerder op de dag meldde de Oostenrijkse omroep ORF al dat er een mogelijk geval van het apenpokkenvirus onderzocht werd. Het ging om een 35-jarige man uit de hoofdstad Wenen die in de nacht van zaterdag op zondag in een ziekenhuis is opgenomen. De man had symptomen die overeenkomen met die van het virus, zoals lichte koorts en blaasjes op de huid.
Uit onderzoek moest blijken of de patiënt besmet is met het apenpokkenvirus. Dat blijkt nu inderdaad het geval te zijn.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
PREMIUMAsielzoekers
Buschauffeur uit Ter Apel over jarenlange overlast: ‘Tien mannen bestormden mijn bus’
Buschauffeurs klagen al jarenlang over de onrust van asielzoekers op de buslijnen rond Ter Apel. Gisteren kwam staatssecretaris Eric van der Burg langs om te horen of de genomen maatregelen werken. Dirk Visser, buschauffeur bij Qbuzz, vond het een prettig gesprek. -
PREMIUMMET VIDEO
Geert filmt als hij door Utrecht fietst en is wereldwijde hit: zelfs in San Francisco en Riyad kijken ze mee
Zijn populairste filmpje is meer dan 200.000 keer bekeken. Als filmende fietser trekt Utrechter Geert van der Wilt de aandacht, tot aan de andere kant van de wereld. Het is soms wel oppassen geblazen: onlangs lag hij bijna onder een bus. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Ook aan Nederlandse kust stijgt zeespiegel sneller volgens studie TU Delft
De zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust versnelt, melden wetenschappers van de TU Delft. Ze baseren zich op een uitgebreide analyse van meetgegevens uit zogeheten getijdestations, van Delfzijl tot Vlissingen.
-
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Boze boeren blokkeren meerdere snelwegen met tractoren
Zoals aangekondigd gaan boeren sinds het middaguur opnieuw de weg op uit protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Op meerdere snelwegen, zoals de A67, de A28 en de A2, staan tractoren en kan het verkeer niet doorrijden. Ook bezetten boeren een afrit op de N35. -
Stikstofprotest
TERUGLEZEN | Protestacties voor huis minister Van der Wal en op Hilversums Mediapark
Boze boeren protesteerden vandaag tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Boeren gingen met trekkers de snelweg op, wat tot veel overlast leidde. Ook werd er gedemonstreerd bij gemeentehuizen, het Mediapark en het huis van minister Van der Wal. Lees in dit liveblog de gebeurtenissen van vandaag terug.