Volledig scherm
PREMIUM
Edelhert © Cor de Kock

‘Totaal onnodig om edelherten Oostvaardersplassen te doden’

INTERVIEWZo’n duizend edelherten in de Oostvaardersplassen afschieten? Dat nooit. Natuurbeschermers staan maandag lijnrecht tegenover de provincie Flevoland om het ‘afschot’ te voorkomen. Harm Niesen (Faunabescherming): ,,Edelherten zijn een beschermde diersoort.’’

De uitdijende populatie grote grazers in de Oostvaardersplassen is al tijden voer voor een heftig, emotioneel debat. Zo’n beetje elke winter gaat het over de zwakke, uitgemergelde dieren die soms -zoals vorige winter- massaal ten onder gaan.

De provincie dacht afgelopen zomer dé oplossing te hebben: met het afschieten van bijna duizend edelherten zou er meer rust, ruimte en voer voor soortgenoten, heckrunderen en konikpaarden overblijven. Maar natuurbeschermers gruwen van het rigoureuze plan.

Zij vragen maandag bij de bestuursrechter in Lelystad om een ‘voorlopige voorziening’ om het doden op te schorten. Volgens Harm Niesen van Faunabescherming is dit is nog maar een eerste stap. ,,We willen geen uitstel, maar afstel.’’

Lees verder onder de foto

  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.