Volledig scherm
PREMIUM
Edelhert © Cor de Kock

‘Totaal onnodig om edelherten Oostvaardersplassen te doden’

INTERVIEWZo’n duizend edelherten in de Oostvaardersplassen afschieten? Dat nooit. Natuurbeschermers staan maandag lijnrecht tegenover de provincie Flevoland om het ‘afschot’ te voorkomen. Harm Niesen (Faunabescherming): ,,Edelherten zijn een beschermde diersoort.’’

De uitdijende populatie grote grazers in de Oostvaardersplassen is al tijden voer voor een heftig, emotioneel debat. Zo’n beetje elke winter gaat het over de zwakke, uitgemergelde dieren die soms -zoals vorige winter- massaal ten onder gaan.

De provincie dacht afgelopen zomer dé oplossing te hebben: met het afschieten van bijna duizend edelherten zou er meer rust, ruimte en voer voor soortgenoten, heckrunderen en konikpaarden overblijven. Maar natuurbeschermers gruwen van het rigoureuze plan.

Zij vragen maandag bij de bestuursrechter in Lelystad om een ‘voorlopige voorziening’ om het doden op te schorten. Volgens Harm Niesen van Faunabescherming is dit is nog maar een eerste stap. ,,We willen geen uitstel, maar afstel.’’

Lees verder onder de foto

  1. Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen
    PREMIUM

    Knutselen aan de mens: een vloek én een zegen

    De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 2: De nieuwste gentechnologie brengt mogelijkheden in beeld die lang sciencefiction leken. Biomedisch ethicus Guido de Wert beantwoord vragen als: hoe ver zijn we nog verwijderd van het uitschakelen van nare ziektes in ons dna, baby’s met blauwe ogen op bestelling en voortplanting van twee mensen van hetzelfde geslacht?