De afgelopen jaren wordt steeds vaker gekozen voor zogenaamde 'roetveegpieten'.
Volledig scherm
PREMIUM
De afgelopen jaren wordt steeds vaker gekozen voor zogenaamde 'roetveegpieten'. © ANP / ANP

Traditionele Zwarte Piet ‘sterft uit’: meerderheid van Nederlanders wil ander uiterlijk

Het draagvlak voor de traditionele Zwarte Piet is in zes jaar tijd gehalveerd. Een derde van de volwassen Nederlanders wil de helper van Sinterklaas nog per se zwart houden.

35 reacties

 • Vittorio Trapanese

  2 maanden geleden
  Sinterklaasfeest lijkt dit jaar volledig te zijn overschaduwd door zwarte vrijdag. Waar we vroeger volop bezig waren met (de inkopen voor) pakjesavond worden we nu platgegooid met black friday aanbiedingen. Kunnen we niet stoppen met zwarte vrijdag en gewoon Sinterklaas inkopen doen? Cultuurverloedering als gevolg van een invasieve exotisch fenomeen a la black friday moeten we toch niet willen? En het zou fijn zijn als we onze Hollandse week- en streekmarkten koesteren.
 • Jules Vismale

  2 maanden geleden
  Aan mij hebben ze evenmin iets over Zwarte Piet gevraagd en ik weet zeker dat de roetveegpieten vaak helemaal niet aanslaan. Als er dadelijk ook nog Witte Pieten verschijnen worden die later vast ook weer beschuldigd van racisme omdat ze te blank zouden zijn! Wie zijn eigen cultuur namelijk verwoest laat hierna gewoon een ijskoude en saaie maatschappij na!
 • Arend Van Faassen

  2 maanden geleden
  Vroeger hadden we de traditie van een zondagse winkelsluiting. De meerderheid van autochtone Nederlanders vond echter dat je geloven maar achter de voordeur moest praktiseren en niet in de openbare ruimte. Als we dat nu ook toepassen voor het geloof in een baardige man uit Turkije met zijn geschminkte slaafjes, hoeft deze hele discussie niet meer en komen we weer dichter bij de traditie.
 • Ed Noorman

  2 maanden geleden
  Het is heel duidelijk welke etnische minderheden achter de anti zwarte Piet zitten. Dat ze een eeuwenoud kinderfeest om zeep helpen zal ze een zorg zijn.
 • Erik Biesemaat

  2 maanden geleden
  @ Hans van Dijk, ziet u zelf het belachelijke van uw voorbeelden niet in? Word eens wat ruimdenkender, man. Zoals Roy Wesselink hieronder schrijft: het maakt de kinderen geen moer uit hoe Piet eruit ziet.
 1. OM-topman verdedigt preventieve arrestaties voor demonstratie A12

  OM-topman verdedigt preventie­ve arresta­ties voor demonstra­tie A12

  De hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg, vindt dat ,,protesten steeds grimmiger worden” en verdedigt in een interview met NRC de preventieve aanhoudingen van klimaatactivisten, nu ruim een week geleden. Over de kritiek op de acht omstreden arrestaties zegt Van der Burg tegen de krant: ,,Die aanhoudingen zijn op verdenking van opruiing, een strafbaar feit, gebaseerd. En we hebben de meest laagdrempelige manier gebruikt om hen op te pakken.”