Volledig scherm
De slaapkamer van een unit voor asielzoekers van het azc in Amersfoort. De opvanglocatie is niet die uit het artikel. © anp

'Transgender asielzoekster met scherp voorwerp verkracht in azc'

Een transgender asielzoekster is onlangs in een azc in Nederland verkracht met een scherp voorwerp. De daders zouden twee mannen zijn. Dat stelt de organisatie LGBT Asylum Support, die het slachtoffer bijstaat en diverse instanties heeft ingelicht. 

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bevestigt alleen dat eerder deze maand een asielzoekster melding heeft gedaan van verkrachting en dat de politie hier onderzoek naar doet. Ze is inmiddels voor haar veiligheid naar een andere opvanglocatie gebracht, aldus een woordvoerder.

'Overplaatsing gevraagd'

LGBT Asylum Support legt een direct verband met de achtergrond van de vrouw. De hulporganisatie verwijt het COA een gebrek aan begeleiding. Ze zou al voor de verkrachting tevergeefs om overplaatsing hebben gevraagd.

Het COA wil niet op de specifieke omstandigheden ingaan. De woordvoerder stelt dat in het algemeen niet zomaar mensen worden overgeplaatst. ,,Als er een probleem is of mensen zich niet veilig voelen, gaan we daar eerst over in gesprek om te bedenken hoe we daar iets aan kunnen doen.''

'Nog geen aangifte'

Volgens voorzitter Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support heeft de zedenpolitie inmiddels met de vrouw gesproken, maar moet ze nog aangifte doen. ,,Voor haar en ook andere asielzoekers geldt dat ze niet weten hoe het hier werkt, of je de politie bijvoorbeeld kunt vertrouwen.'' Verdachten zijn nog niet opgepakt. 
De zaak is ook bekend bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De oprichter van Blue Veins, een Pakistaanse belangenorganisatie die opkomt voor de rechten van transgenders en homoseksuelen, liet eerder deze week weten dat hij de LHTB-gemeenschap in zijn land adviseert niet langer asiel aan te vragen in Europa. ,,Homo- en transseksuele vluchtelingen worden in bijna alle Europese asielzoekerscentra door medevluchtelingen op grote schaal fysiek en seksueel belaagd", zei Qamar Naseem .

  1. NS laat jodenliedje horen in trein, CIDI sprakeloos
    EXCUSES NS

    NS laat jodenlied­je horen in trein, CIDI sprakeloos

    ‘Waar komen Joden toch vandaan? Israël, hier ver vandaan. Wonen daar ook Superjoden? Ja, daar wonen Superjoden. Vinden Joden voetbal fijn? Als ze maar voor Ajax zijn!’ Tot grote ergernis van het CIDI liet een conducteur van de NS vannacht dit voetballiedje horen aan passagiers die terug kwamen van het carnaval in Tilburg. ,,Wij zijn met stomheid geslagen dat een professionele organisatie zich hiervoor leent”, zegt woordvoerder Hanna Luden.