Volledig scherm
Veel zonneschijn en weinig wind zorgen voor perfect strandweer. © ANP

Tropisch warm! Zelfs aan het strand bijna 30 graden

videoVandaag wordt het tropisch warm in Nederland. In het binnenland kan het 30 of 31 graden worden, maar zelfs op de stranden is het zéér warm met 28 of 29 graden. 

Overdag schijnt de zon flink, er drijft alleen wat dunne, hoge bewolking over. Er steekt in de middag op de stranden mogelijk wel een verkoelende zeewind op. 

In de nieuwe week schijnt ook de zon geregeld, maar dinsdag is het licht instabiel met kans op een onweersbui. De middagtemperatuur ligt rond 30 graden. Er waait daarbij een zwakke of matige wind uit het oosten tot noordoosten.

Hitteplan

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) heeft vanaf zaterdag het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Vooral groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement, worden door het RIVM gewaarschuwd.

Zij moeten extra alert zijn op uitdroging en oververhitting. Het Nationaal Hitteplan geldt in principe tot en met woensdag.

Derde hittegolf

Het wordt de derde regionale hittegolf van dit jaar. De eerste hittegolf vond plaats van 22 juni tot en met 1 juli. In het Limburgse Arcen duurde de hittegolf in totaal tien dagen.

Eind juli hadden we ook in het midden van het land een officiële hittegolf in De Bilt. Van 22 tot en met 27 juli was in het oosten zelfs sprake van een superhittegolf. In Twente en in Hoogeveen duurde de superhittegolf nog een dag langer. 

40,7 graden

Tijdens deze periode werd de hoogste temperatuur ooit genoteerd. Op 25 juli werd het in Gilze-Rijen 40,7 graden, waardoor het record brak van Warnsveld. Zulke hoge temperaturen worden niet meer verwacht, maar deze bijzondere zomer laat nog wel flink zijn tanden zien.

In deze video houden kinderen uit Harderwijk het hoofd koel tijdens een watergevecht:

 1. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.
 2. Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’
  PREMIUM
  vuurwerkramp enschede

  Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’

  Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.