Volledig scherm
Europese jihadistes in Syrië. De vrouwen op de foto zijn niet de nu opgepakte vrouwen. © AFP

Twee IS-vrouwen teruggekeerd in Nederland en aangehouden

UPDATETwee door Turkije teruggestuurde vrouwelijke Syriëgangers zijn, samen met twee kinderen, in Nederland aangekomen. De vrouwen zijn op Schiphol direct aangehouden. Van een van de twee werd vorige maand de Nederlandse nationaliteit ingetrokken. De andere vrouw zat al langer in vreemdelingendetentie in Turkije en heeft nog wel de Nederlandse nationaliteit.

Dat melden het Openbaar Ministerie en de ministeries van Justitie en Veiligheid en Buitenlandse Zaken. Het gaat om vrouwen van 23 en 25 jaar oud en twee kinderen van 3 en 4 jaar oud. De kinderen zijn overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.

De vrouwen worden verdacht van deelneming aan de terroristische organisatie IS. De ene vrouw is Fatima H. uit Tilburg. Zij meldde zich eind oktober met haar twee kinderen bij de Nederlandse ambassade in Ankara, op 30 oktober werd haar Nederlandse nationaliteit ingetrokken. Het is opmerkelijk dat zij dus alsnog naar Nederland is gekomen. Begin deze maand werd dat verzoek wel gedaan bij de rechtbank in Rotterdam omdat H. zou moeten getuigen in een zaak tegen haar moeder.

Nederland heeft er de afgelopen tijd op aangedrongen de vrouw die haar nationaliteit is ontnomen, niet terug te sturen, benadrukken de ministeries. ,,Het kabinet betreurt dat Turkije ondanks alle inspanningen alsnog eigener beweging tot uitzetting is overgegaan.” Na berechting, vervolging en een eventuele celstraf zal Nederland erop inzetten de vrouw uit te zetten naar Marokko, het land waarvan ze nog wel staatsburger is.

Tweede vrouw

De andere vrouw is in januari 2018 al aangehouden in Turkije, het gaat om Xaviera S. uit Apeldoorn. Zij is door dat land tot 4,5 jaar cel veroordeeld maar kwam recent op vrije voeten en werd later in vreemdelingendetentie gezet als ongewenste vreemdeling. S. was in Syrië getrouwd met de Algerijn Dadi M., die eerder ook jarenlang in Nederland verbleef. Hij stond in zijn Nederlandse periode al op de radar als geradicaliseerd. M. is ook opgepakt in Turkije, maar zal waarschijnlijk worden uitgezet naar Algerije.

De vrouwen worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Een derde Nederlandse vrouw, die zich tegelijkertijd met Fatima H. meldde op de ambassade in Ankara, is nog niet door Turkije uitgezet. Ze krijgt momenteel consulaire bijstand. Ze zal ‘naar verwachting binnenkort in afstemming met de Turkse autoriteiten naar Nederland worden uitgezet’, staat in de brief van de ministeries.

Terugsturen

Turkije is deze week begonnen met het terugsturen van opgepakte strijders van Islamitische Staat (IS) naar hun land van herkomst. Het gaat om IS-strijders die Turkije eerder heeft opgepakt in Noord-Syrië tijdens de militaire operatie daar. 

Volgens cijfers van inlichtingendienst AIVD verblijven er momenteel zo'n 20 volwassen Nederlandse Syriëgangers in Turkije. Zij waren daar al voordat de Turkse operatie in Syrië begon. Tegen zeker twee Nederlandse vrouwen loopt nog een strafzaak in Turkije.

Minister Suleyman Soylu meldde begin deze maand al dat Ankara de strijders wilde terugsturen, maar gaf toen geen termijn. De Turkse regering ergert zich aan de passiviteit van Europese landen bij het terughalen van Syriëgangers. ,,Wij zeggen tegen hen: we repatriëren die mensen naar jullie, en daar beginnen we maandag mee”, aldus Soylu eerder.

Kijk hier naar onze video's over Syriëgangers:

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.