Volledig scherm
© ANP XTRA

Uber-passagiers niet meer welkom na wangedrag

Wie zich herhaaldelijk misdraagt als passagier in een Uber-taxi, kan zulke ritten binnenkort misschien op zijn buik schrijven. De taxi-app past de regels namelijk aan. Passagiers kunnen de toegang tot de app verliezen. Dat was al mogelijk bij chauffeurs, maar dit wordt nu uitgebreid.

Na elke rit kunnen chauffeur en passagier elkaar beoordelen. Als een passagier structureel lage beoordelingen krijgt, is er misschien iets aan de hand. De gebruiker krijgt eerst een waarschuwing. Als dat niet helpt, volgt een schorsing van een week. Daarna kan iemand helemaal worden geblokkeerd. "Deze nieuwe maatregel moet er nog meer voor zorgen dat zowel passagiers als chauffeurs elkaar met respect behandelen en daardoor een plezierige ritervaring hebben", laat de Nederlandse tak van Uber weten. De nieuwe regel geldt in heel Europa.

Onder verboden gedrag vallen bijvoorbeeld seksueel geweld, fysiek contact, onbeleefdheid, discriminatie en het beschadigen van andermans spullen.

 1. Ben je als ‘exportbrabo’ nog wel welkom onder de rivieren?
  PREMIUM
  Carnaval 2020

  Ben je als ‘exportbra­bo’ nog wel welkom onder de rivieren?

  De een vindt het fantastisch, de ander verschrikkelijk: carnaval. Veel Brabanders en Limburgers die naar boven de rivieren ‘geëmigreerd’ zijn, blijven het toch elk jaar vieren. Zo ook verslaggevers Loudi Langelaan (25) en Bonne Kerstens (30). Ze wonen al jaren in Amsterdam, maar blijven in hun hart ‘twee meisjes uit het zuiden’. Hoe is het om elk jaar weer terug te gaan? Horen ze er nog wel bij?
 2. Verdachte van bioscoopmoorden dacht dat zijn slachtoffers zijn dochtertje hadden vermoord

  Verdachte van bioscoop­moor­den dacht dat zijn slachtof­fers zijn dochtertje hadden vermoord

  Ergün S., de verdachte van de bioscoopmoorden in Groningen, dacht dat de twee schoonmakers die hij doodstak lid waren van elitetroepen die zijn dochter om het leven hadden gebracht. Dat bleek tijdens een zitting over de omgangsregeling over zijn dochtertje, die 7 februari diende in de rechtbank in Groningen, vóór de eerste strafzaak over de moorden. De uitspraak is door de rechtbank gepubliceerd.