Volledig scherm
Seizoensarbeiders aan het werk op het land © William Hoogteyling

Uitzendbureaus: arbeidsmigranten uit Azië worden de nieuwe Polen

Arbeidsmigranten uit Azië gaan de plek innemen van Oost-Europeanen. Dat verwachten uitzendorganisaties in Oost-Nederland. Door de groeiende economieën in hun moederland, zal het aantal Polen en Roemenen in ons land afnemen.

Nu de economie in Oost-Europa flink groeit en de werkloosheid daar laag ligt, zijn die arbeidskrachten hard nodig in eigen land. Zij krijgen daar vaker een vast contract met hogere salarissen dan een paar jaar geleden. Er zijn steeds minder drijfveren voor Polen, Roemen, Bulgaren om naar Nederland te komen, stelt het economisch bureau van ABN AMRO in een nieuw rapport dat gisteren is verschenen.

Dat betekent dat er nog meer druk komt op de toch al krappe Nederlandse arbeidsmarkt. Zo zeggen fruittelers in Gelderland te merken dat het moeilijker wordt Polen te vinden. Veel Oost-Europeanen werken in ons land in de transport, logistiek, landbouw, bouw en industrie.

Quote

Bij een brexit vertrekken veel Oost-Europeanen uit het Verenigd Koninkrijk die zich mogelijk in Nederland vestigen.

Nora Neuteboom, ABN AMRO-econoom

Factoren die de druk verlichten

Hun plek wordt op de langere termijn ingenomen door goedkoper arbeidskrachten uit Vietnam en ander Aziatische landen, verwachten uitzendorganisaties in de regio. Nu kunnen die nog moeilijk hier een werkvergunning krijgen. ,,Maar als de tekorten groot genoeg worden, dan zullen er speciale regelingen komen voor Aziaten’’, verwacht Ronald Hilberdink van uitzendbureau Flexfactory in Doetinchem.

Volgens ABN AMRO-econoom Nora Neuteboom zijn er nog wel enkele factoren die de druk wat kunnen verlichten. ,,Bij een brexit vertrekken veel Oost-Europeanen uit het Verenigd Koninkrijk die zich mogelijk in Nederland vestigen. Ook kunnen ondernemers waar mogelijk extra investeren in digitalisering en robotisering, om het effect van het personeelstekort op lange termijn te verzachten.’’

  1. Het nieuwe kalifaat in Noordwest-Afrika en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Het nieuwe kalifaat in Noord­west-Afri­ka en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Verslaggever Bob van Huet is morgen te gast in de Ochtend Show to go om te praten over de groeiende Islamitische Staat in Noordwest-Afrika. Ook tv-columnist Angela de Jong is te gast om onder meer te praten over de programma’s Dancing on Ice en Kopspijkers. Daarvoor spreken we ook met cabaretier en presentator Jack Spijkerman. De show wordt gepresenteerd door Yora Rienstra en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.