Volledig scherm
In Den Haag gingen universitair medewerkers vorig jaar al de straat op. © ANP

Universitair docenten gaan massaal aangifte doen tegen vele overwerken

De universitaire actiegroep WOinActie gaat een massale aangifte doen bij de Arbeidsinspectie voor personeel dat zijn werk niet fatsoenlijk kan doen door werkdruk. Het platform heeft al meer dan tweehonderd aangifteformulieren binnen van medewerkers die continu moeten overwerken om hun werk af te krijgen. 

Ze zijn pas een weekend bezig maar het aantal klachten stroomt binnen. De universitair medewerkers strijden al meer dan een jaar voor betere werkomstandigheden. Het aantal studenten is de afgelopen jaren fors gestegen, maar er komen nauwelijks handjes bij. De werkdruk is zo groot dat de docenten bijvoorbeeld geen tijd hebben om scripties goed te beoordelen. Ze stellen dat studenten niet altijd goed onderwijs krijgen. 

In navolging van PO in Actie voor basisschoolleraren kwamen de wetenschappelijk docenten en hoogleraren in actie met WOinActie. Ze eisen meer geld voor universiteiten. Door een massale aangifte bij de Arbeidsinspectie in te dienen, hopen ze succes te boeken. WOinActie verzamelt tot 20 december aangifteformulieren van overwerk. 

De strijdende docenten hebben deze nieuwe actie bedacht, nadat minister Ingrid van Engelshoven vorige week erkende dat universiteiten structureel meer geld nodig hebben. Hoewel WOinActie blij is met de erkenning, stelt ze dat het wetenschappelijk onderwijs daar niets aan heeft zolang er niet daadwerkelijk meer geld bij komt. 

  1. Nederlander (22) die via website gestolen inloggegevens aanbood nog niet op vrije voeten
    Update

    Nederlan­der (22) die via website gestolen inloggege­vens aanbood nog niet op vrije voeten

    De 22-jarige Nederlander die vandaag werd aangehouden in het onderzoek naar een website die op grote schaal gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden verkocht zit nog vast. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten van de politie over zijn vrijlating in afwachting van verder onderzoek. Een vermoedelijke compagnon van de Arnhemmer, een man uit Noord-Ierland, werd al op borgtocht vrijgelaten.