Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Universiteiten en hogescholen verplaatsen tentamens wegens ov-staking, maar niet in Zwolle

Onder meer de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Rotterdam en de Universiteit Utrecht verplaatsen alle geplande tentamens van aankomende dinsdag. Vanwege de landelijke ov-staking kan niet gegarandeerd worden dat studenten en personeel de onderwijsinstellingen kunnen bereiken. Het onderwijs op hogescholen Windesheim en Viaa in Zwolle gaat gewoon door.

Op de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) zijn studenten 28 mei niet verplicht om naar eventuele hoorcolleges of werkgroepen te komen. Tentamens worden opgeschort. ,,Wij begrijpen goed dat dit heel vervelend kan zijn voor studenten die wél aanwezig kunnen zijn en ook al geleerd hebben, maar helaas kon het niet anders”, zegt rector Karen Maex van de UvA tegen studentenblad Folia.

Het reguliere onderwijs op de Hogeschool Rotterdam gaat in tegenstelling tot in Amsterdam gewoon door. De tentamens gaan echter níet door en worden verplaatst naar een andere datum. Op de Erasmus Universiteit in Rotterdam zijn ze nog in beraad over wat te doen. ,,Het is toch wel een erg grote staking”, aldus een woordvoerder.

Ook in Utrecht wordt er veel verplaatst. ,,Alle activiteiten met een verplicht karakter worden afgelast of niet-verplicht gemaakt. Dat betekent dat tentamens en matchingsactiviteiten vervallen; verplichte onderwijsactiviteiten gaan alleen door als het zin heeft om ze niet-verplicht te maken”, meldt de UU.

Hogescholen Zwolle

Bij hogeschool Windesheim in Zwolle zien geen noodzaak hun lesprogramma's radicaal om te gooien. ,,Hier gaat het onderwijs gewoon door’’, aldus woordvoerder Lex Kloosterman van Windesheim. ,,Er is hier ook geen sprake van een tentamenperiode. Wel adviseren we onze opleidingen om eventuele toetsen of belangrijke afspraken te verschuiven.’’

Ook de Zwolse christelijke hogeschool Viaa doet geen aanpassingen. Ook hier is geen sprake van een drukke tentamenperiode. ,,We hebben die dag wel de rekentoets voor de pabo, maar die kan de hele dag gemaakt worden’’, vertelt een woordvoerster. ,,We vinden dat we van onze hbo-studenten mogen verwachten dat ze een manier vinden om dinsdag hier te kunnen komen.’’

Quote

We vinden dat we van onze hbo-studenten mogen verwachten dat ze een manier vinden om dinsdag hier te komen

woordvoerster Viaa

Bij de universiteit in Tilburg proberen ze studenten zo vroeg mogelijk te waarschuwen, maar gaan de geplande tentamens gewoon door. ,,We hopen dat studenten zich er bewust van zijn, en we beseffen dat het vervelend is, maar de geplande tentamens op 28 mei gaan gewoon door”, vertelt een woordvoerder. Ook op de Vrije Universiteit in Amsterdam gaan de tentamens vooralsnog door. In Eindhoven op de TU en in Groningen op de RUG zijn er weinig problemen; daar staan voor dinsdag geen tentamens gepland. Daarnaast wordt in Groningen vooral gekeken naar stakingen in het regionale vervoer en die zijn voorlopig niet aangekondigd.

Staking

Werknemers bij de NS leggen dinsdag 28 mei de hele dag het werk neer. Ook het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaat de hele dag staken voor een beter pensioen, meldden de bonden begin deze maand. De NS betreurt de aangekondigde 24-uursstaking op het spoor. ,,Dit zou zeer ingrijpend zijn voor onze reizigers. Zij worden hiermee de dupe van een conflict waar NS geen partij in is”, liet de vervoerder weten.