Vader gebruikte dienstwapen bij familiedrama Dordrecht

VIDEODe 35-jarige man die gisteren zijn twee dochters en (ex-)vrouw doodschoot in een rijtjeshuis in Dordrecht, deed dat met zijn dienstwapen. Het pistool is gevonden in de woning. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie kan niet zeggen of de politieman toestemming had om zijn wapen mee naar huis te nemen. 

De 35-jarige man werkte als hoofdagent bij het flexteam in Dordrecht. Dat zijn agenten die kunnen worden ingezet voor werkzaamheden in andere teams. Het onderzoek is in volle gang en wordt gedaan door de Rijksrecherche. Er is onder meer een uitgebreid getuigenverhoor, aldus het OM.

Collega's

De gebeurtenissen in Dordrecht hebben niet alleen op nabestaanden en vrienden, maar ook op de politie diepe indruk gemaakt. Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie was vandaag aanwezig bij een bijeenkomst van de collega’s van de agent. 

Samen met de politiechef van de Rotterdamse politie probeerde Akerboom betrokken collega’s te steunen. ,,Verslagenheid, verdriet en ongeloof. De impact op de collega’s is enorm. Je wil dit begrijpen maar veel vragen zullen onbeantwoord blijven. Goed om bij elkaar te zijn en samen te verwerken”, twitterde Akerboom na afloop.

De gemeente organiseert vanavond een bijeenkomst naar aanleiding van de schietpartij. Burgemeester Wouter Kolff bevestigde dat het vierde dodelijke slachtoffer de moeder (27) van het gezin is. Gisteren kwamen al de kinderen van  8 en 12 jaar en de 35-jarige man om het leven. ,,Dit gezinsdrama roept begrijpelijkerwijs veel emoties op in Dordrecht. Onder andere bij nabestaanden, in de buurt, bij vrienden, klasgenoten en teamgenoten, maar niet in de laatste plaats ook bij de politieorganisatie. Laten we elkaar vooral tot steun zijn deze dagen”, zei de burgemeester.

Bijeenkomst

Iedereen die daar behoefte aan heeft is welkom op de bijeenkomst die plaatsvindt in de Ontmoetingskerk in Dordrecht. Die begint om 19.30 uur. De burgemeester spreekt rond 20.00 uur de aanwezigen toe. 

De gemeente opent dinsdag een condoleanceregister in het stadskantoor. Kolff zal als eerste tekenen ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Agenten en gebruik van dienstwapens

Politiemensen mogen niet zomaar hun dienstwapen meenemen naar huis. Als zij dat wel doen, gelden daarvoor regels. Zo moet het wapen in een ‘inbraakwerende’ ruimte worden bewaard. Algemene standaard is dat agenten hun wapen achter slot en grendel bewaren in de wapenkamer of -kluis op het politiebureau.

Bijna de helft van de politiemensen die zelfmoord plegen, doet dat met het dienstwapen, zo bleek uit een onderzoek waar deze krant twee jaar geleden over schreef. Destijds bleek het vrij eenvoudig om buiten werktijd een pistool op te halen bij het politiebureau. De politie kwam daarom eind 2017 met duidelijkere regels over het innemen en teruggeven van dienstwapens bij signalen van psychische nood.

Agenten die naar de reguliere geestelijke gezondheidszorg stappen, voelen zich vaak onbegrepen door hulpverleners, zei Geert Priem, voorzitter van politievakbond ANPV, toentertijd in een reactie. ,,Gelet op de kosten, worden politiemensen nu vaak naar psychologen en psychiaters gestuurd die nog niet zo lang zijn afgestudeerd. Zij hebben geen flauw idee hoe het is om bijvoorbeeld in de loop van een pistool te kijken of een wapen vast te houden.”

De werkdruk en stress onder politiemensen kan flink oplopen, wist politiewetenschapper Jaap Timmer van de Vrije Universiteit Amsterdam toen te vertellen. ,,In andere landen wordt al jaren geprobeerd om zelfdoding door agenten met gericht beleid te voorkomen. Nederland loopt daarin nog ver achter.”

Volgens onderzoekers overwegen jaarlijks mogelijk 2000 politiemedewerkers om een einde aan hun leven te maken. Per jaar gaat het om meer dan honderd zelfdodingspogingen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en download onze app:

Vandaag legden buurtbewoners bloemen voor het huis aan de Heimerstein waar gisteren 4 doden waren te betreuren na een familiedrama.
Volledig scherm
Vandaag legden buurtbewoners bloemen voor het huis aan de Heimerstein waar gisteren 4 doden waren te betreuren na een familiedrama. © ETIENNE BUSINK

Zelfmoordgedachten? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 of 113.nl.