Volledig scherm
Vader Ruinerwold spendeerde duizenden uren op internet © Videostill

Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.

Van D. zal niet in de rechtszaal verschijnen, zegt zijn advocaat, omdat het om een niet-inhoudelijke zitting gaat en Van D. met gezondheidsproblemen kampt.

Geïsoleerd bestaan

Van D. en zijn kinderen leefden een volledig geïsoleerd bestaan in een boerderij buiten het Drentse dorp Ruinerwold. Van D., die volgens de wetten van een eigen religie zou hebben geleefd, wordt ook verdacht van mishandeling van zijn kinderen. Twee van de drie oudste kinderen, die niet in de boerderij hebben gewoond, zou hij seksueel hebben misbruikt. Het Openbaar Ministerie beschuldigt Van D. ook van witwassen.

Joseph B., Oostenrijker van geboorte, was de huurder van de afgelegen boerderij. Met Van D. zou hij in 2009 in Meppel een 69-jarige man maandenlang met gebruik van geweld van zijn vrijheid hebben beroofd. Het OM verdenkt B. ook van betrokkenheid bij de vrijheidsberoving van de kinderen.

DNA

De moeder van de kinderen overleed in 2004. Het OM liet een DNA-onderzoek doen om met zekerheid vast te stellen dat Van D. de vader van de in de boerderij aangetroffen kinderen is. Een zoon bracht de zaak aan het rollen, door een barman in een naburig café te vertellen wat er op de boerderij gaande was.

Van D. heeft enkele jaren geleden een hersenbloeding gehad en is zijn spraakvermogen kwijt. Voor zover bekend heeft de politie hem daardoor tot dusver niet kunnen verhoren. Dit lijkt tot complicaties te leiden in het onderzoek.

  1. Woeste pompbaas Ewout (53) haalt uit naar Kamer: ‘Tabaksverbod wordt één grote ramp’
    PREMIUM

    Woeste pompbaas Ewout (53) haalt uit naar Kamer: ‘Tabaksver­bod wordt één grote ramp’

    Een totaalverbod op de verkoop van sigaretten gaat dramatische consequenties hebben voor eigenaren van tankstations. Dat zegt pomphouder Ewout Klok. De 53-jarige ondernemer uit Hoogeveen roept het kabinet op om eerst de effecten van een tabaksverbod te laten onderzoeken voor deze‘rigoureuze en ondoordachte maatregelen’ van kracht gaan. ,,Als dit doorgaat, wordt het een ramp in Nederland.”