Vader van afgezonderd gezin Ruinerwold aangehouden: veel contant geld in woning

Update + videoDe politie heeft vandaag een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek naar het afgezonderde gezin uit Ruinerwold. Het gaat om de 67-jarige Gerrit-Jan van D. die in de woning werd aangetroffen en van wie wordt gedacht dat hij de vader is van de zes kinderen. Dat is donderdagavond door de politie bekendgemaakt. In de woning is door de politie een grote hoeveelheid contant geld gevonden.

Gerrit Jan van D. is gearresteerd op verdenking van medeplegen van vrijheidsberoving, mishandeling of het benadelen van de gezondheid van de jongeren uit de schuilboerderij in Ruinerwold. Maandag werd bij de inval in de boerderij de Oostenrijker Josef B. (58) al opgepakt. De twee mannen worden ervan verdacht dat ze zes jongeren jarenlang tegen hun zin hebben vastgehouden in het afgelegen pand. Een van hen, een man van 25, is zondag uit de boerderij ontsnapt. Hij sloeg alarm.

Geloofsovertuiging

,,Wij hebben redenen om aan te nemen dat de zes jongeren, onder wie de 25-jarige man, niet uit vrije wil in het pand aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold verbleven”, meldt de politie. ,,Wij onderzoeken of het volgen van een bepaalde levens- of geloofsovertuiging heeft geleid tot de leefsituatie waarin de jongeren verkeerden.”

,,De donderdag aangehouden 67-jarige verdachte en zes andere betrokkenen in dit onderzoek zeggen een gezin te vormen. De verdachte zou de vader zijn, de overige vijf personen én de melder zouden zijn kinderen zijn”, zegt de politie.

Afsluitbare ruimte achter kast

De melder is de 25-jarige bewoner van de boerderij die zondagavond ontsnapte en in een kroeg in Ruinerwold om hulp vroeg. De kroegbaas belde de politie. Dat leidde maandag tot de inval in de boerderij, waarbij de vader en de jongeren tussen 18 en 25 jaar  werden aangetroffen achter een kast in een af te sluiten ruimte. Negen jaar lang wist niemand van hun bestaan. ,,De zes meerderjarige kinderen staan niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen. We onderzoeken de precieze relaties tussen de verdachten en personen die onderdeel uitmaken van het opsporingsonderzoek.”

Veel contant geld

De twee mannen worden ook verdacht van witwassen, dat kan gaan om belastingontduiking maar bijvoorbeeld ook om crimineel geld. De aanleiding voor die verdenking is de vondst van een grote hoeveelheid contant geld in de boerderij. De politie onderzoekt de herkomst van dat geld.

Uitzonderlijke situatie

De politie stelt in dit onderzoek te maken te hebben met een uitzonderlijke situatie. ,,Deze mensen hebben mogelijk sinds 2010, met elkaar en afgezonderd van de samenleving, in de woning geleefd. De aangetroffen situatie vraagt om een zorgvuldige aanpak waarbij aandacht en zorg is voor de aangetroffen jongvolwassenen. Verschillende deskundigen zijn hierbij betrokken. Voor de zes betrokkenen is op een veilige plek opvang geregeld.”

Vrijheidsberoving

De 58-jarige man die maandag 14 oktober is aangehouden is donderdagmiddag voorgeleid voor de rechter-commissaris. Hij is de huurder van de woning aan de Buitenhuizerweg. ,,De man werd in eerste instantie aangehouden omdat hij het onderzoek van de politie belemmerde. Ook hij wordt inmiddels verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving en witwassen. De man is in bewaring gesteld voor 14 dagen.”

Uitzonderlijke zaak

De politie: dit betreft een opsporingsonderzoek naar een uitzonderlijke zaak. We begrijpen dat er nog heel veel vragen zijn. Wij doen zorgvuldig onderzoek om zo veel mogelijk van deze vragen – die ook wij hebben – te kunnen beantwoorden. Momenteel komt er dagelijks veel nieuwe informatie op ons af. Het is onze taak deze informatie te onderzoeken op juistheid en relevantie voor het onderzoek. De omstandigheden waarin de verdachten en betrokkenen leefden vragen om extra zorgvuldigheid in het onderzoek.”

Landelijke eenheid onderzoekt boerderij

De politie heeft een Team Grootschalige Opsporing (TGO) opgestart. ,,Dertig collega’s werken aan deze zaak. We hebben op meerdere locaties doorzoekingen gedaan en er is buurtonderzoek en sporenonderzoek verricht. Vrijdag gaan specialisten van Forensische Opsporing ondersteund door collega’s van de Landelijke Eenheid verder met het onderzoek in de woning aan de Buitenhuizerweg. We brengen de ruimtes in het pand digitaal in kaart zodat we een volledig en gedetailleerd overzicht krijgen van de situatie.”

Lees alle stukken over deze zaak in ons dossier.

Kijk hier naar een interview met burgemeester Roger de Groot van gemeente De Wolden:

Volledig scherm
Evelien Aangeenbrug van de politie Noord-Nederland staat de pers te woord in de garage van het hoofdbureau van politie in Drenthe. © ANP
Volledig scherm
© Wilbert Bijzitter