In de woning van de ouders van Yuri van Gelder werden in januari gedroogde henneptoppen gevonden.
Volledig scherm
In de woning van de ouders van Yuri van Gelder werden in januari gedroogde henneptoppen gevonden. © Reality Photo

Vader Yuri van Gelder accepteert taakstraf na drugsvondst

De vader van topturner Yuri van Gelder is akkoord gegaan met een taakstraf van tachtig uur voor de vondst van een hennepkwekerij in zijn woning in Waalwijk. Volgens het Openbaar Ministerie bekent hij schuld met de schikking en is de zaak daarmee afgedaan. ,,Hij hoeft niet meer voor de rechter te verschijnen", aldus een woordvoerster.

In  januari ontdekte de politie een kwekerij in de woning aan de Ds. Louwe Kooymanslaan. Ze trof 2,4 kilo henneptoppen aan met een waarde van zo'n 10.000 euro. De zaak trok landelijke aandacht, omdat het hier om het huis van de ouders van Yuri van Gelder ging. De topturner heeft een drugsverleden. Overigens woonde hij niet meer thuis. Ook was niet duidelijk voor en van wie de hennep nu precies was. 

Burgemeester Nol Kleijngeld liet eerder al de woning voor drie maanden sluiten, omdat er meer dan een gebruikershoeveelheid drugs was aangetroffen. De ouders vochten de sluiting bij de rechter nog wel aan. Ze vonden dat ze al genoeg waren gestraft door alle publiciteit. Ook zou een sluiting grote gevolgen hebben. Zo vreesde de familie voor financiële problemen. 

Maar ze ving bot bij de rechter, die het  besluit van burgemeester Kleijngeld om het pand tijdelijk te sluiten steunde. Volgens hem had Van Gelder zich niet met drugs moeten in in laten. ,,Nu dat wel is gebeurd, komen de negatieve gevolgen daarvan, waaronder de uitgebreide media-aandacht voor eigen rekening”, zo stelde de rechter.  

Kijk hier naar beelden van de inval: