Volledig scherm
© ANP XTRA

Vals alarm bij bedrijf in Weert: verdacht pakket is géén bombrief

De verdachte brief die vanochtend werd gevonden bij een bedrijf in Weert bevat geen explosieven. Dat heeft onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) uitgewezen. De brief werd gevonden door een medewerker van Enexis Netbeheer.

Uit angst voor een mogelijke bombrief, die de afgelopen tijd vaker bij bedrijven zijn afgeleverd, werd na de vondst van de brief een explosievenverkenner van de politie ingeschakeld en later de EOD. Volgens de politie zaten er elektronische spullen in de brief.

Eerder zei een woordvoerster van de politie Limburg al dat de explosievenverkenner had geconstateerd ‘dat deze brief naar alle waarschijnlijkheid géén verband heeft met eerdere bombrieven in het land’. De brief had namelijk niet dezelfde kenmerken als de bombrieven die de afgelopen weken opdoken bij verschillende bedrijven.

Bitcoins

De afgelopen weken zijn er bij diverse bedrijven door heel Nederland bombrieven bezorgd die ook daadwerkelijk ontploften. Zo ontplofte vorige week woensdag een bombrief bij een postverwerker in Kerkrade, daarbij vielen geen gewonden. Ook bij het hoofdkantoor van ING in Amsterdam en een postsorteercentrum van ABN-AMRO ontplofte een ‘brief’. 

De politie gaat bij de vorige gevallen er vanuit dat de brieven van dezelfde afzender komen. De vermeende dader eist bitcoins. Als betaling uitblijft, worden nieuwe brieven met explosieven verstuurd, zo luidde het dreigement. Om welk bedrag het gaat blijft geheim, omdat bekendmaking het onderzoek kan schaden.

Kijk hier naar onze video’s over de bombrieven: