Van Rij ontkent belasting van 0,25 procent voor Uber, maar hoeveel dan wel blijft onduidelijk
Als de Belastingdienst ‘amicale’ banden heeft gehad met vervoersbedrijf Uber, dan had dat niet gemoeten, zegt staatssecretaris Marnix van Rij. Maar hij ontkent dat Uber extreem lage belasting over zijn winst hoefde te betalen.
Eerder deze week uitte een voormalig toplobbyist van Uber forse beschuldigingen. Via een ‘warme, gezellige relatie’ zou de Belastingdienst Uber actief hebben geholpen om belasting te ontwijken. Daardoor zou Uber over alle winst buiten de VS slechts 0,25 procent belasting hebben betaald.
Volgens deze Mark MacGann - ooit dus toplobbyist, maar inmiddels klokkenluider - lekte de Belastingdienst bovendien informatie aan Uber, zodat die andere landen om de tuin kon leiden. Landen als België, Frankrijk, Denemarken en Zweden waren bijvoorbeeld op zoek naar persoonlijke gegevens van chauffeurs, zodat de landen belasting konden heffen. De landen hadden dat tegen de Nederlandse overheid gezegd, en de fiscus zou die informatie rechtstreeks hebben doorgespeeld aan Uber.
Volgens Van Rij is van ‘veel beschuldigingen’ niets gebleken in een onderzoek dat is gedaan naar contacten met Uber. Hij erkent dat er tussen ambtenaren en Uber ‘intensief contact’ is geweest. ,,Maar dat is gebruikelijk.”
De staatssecretaris ontkent dat het bedrijf een extreem laag belastingtarief kon afspreken met de fiscus. In de afspraak zou alleen één en ander over omzet zijn vastgelegd, niet over winst. ,,Een deel van de informatie van de klokkenluider is gewoon niet juist.”
Wel erkent Van Rij dat het niet de bedoeling is dat ambtenaren ‘amicaal’ omgaan met de top van bedrijven. ,,Dat moet niet. Er moet gewoon professionele distantie zijn.” Volgens MacGann hadden Uber en de fiscus ‘een nauwe, handige en knusse band op een dagelijkse basis’ met elkaar.
Van Rij zegt geen nieuw onderzoek te willen, maar gaat nog wel schriftelijke vragen van Tweede Kamerleden beantwoorden, waaronder die van Pieter Omtzigt. Die vindt dat ambtenaren nog eens bevraagd moeten worden. ,,Want in het onderzoek dat er tot nu toe is gedaan, is er misschien niet van alles een verslag. Logisch, want Uber werd mondeling bijgepraat en de klokkenluider is niet gehoord.”
MacGann lekte duizenden documenten over Uber. Voor een belangrijk deel gingen die over Nederland, omdat het internationale hoofdkantoor sinds 2012 in Amsterdam gevestigd is. De belastingdeal die hiermee gepaard ging, is altijd geheim gebleven, zoals dat bij zulke afspraken met grote bedrijven altijd het geval is.
Kroes
MacGann getuigde overigens ook over de rol van VVD-prominent Neelie Kroes. Zij drong er in 2015 bij premier Mark Rutte per sms op aan dat hij de topman van Uber zou ontmoeten. Die handeling van Kroes wordt nog onderzocht, omdat zij destijds net was gestopt als Eurocommissaris en daardoor mogelijk de regels brak door lobbywerk te doen. Ze nam vermoedelijk niet de ‘afkoelingsperiode’ van twee jaar in acht, na haar werk als EU-commissaris. Sterker: volgens MacGann begon Kroes al tijdens haar periode bij de EU de belangen van Uber te verdedigen. ,,In het voorjaar, of de zomer van 2014”, aldus MacGann.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
laurens buijs
In opspraak geraakte docent blijft op non-actief bij UvA na wangedrag: ‘Hij is op oorlogspad’
-
Marktplaats vol met Tina Turner: 500 nieuwe advertenties in eerste 24 uur na overlijden
Sinds het overlijden van Tina Turner worden er op Marktplaats steeds meer artikelen aangeboden en verkocht van de Queen of Rock ‘n Roll. In de eerste 24 uur na het overlijden van de zangeres werden ruim vijfhonderd nieuwe advertenties geplaatst. Volgens Marktplaats waren dat er een dag eerder nog vijftien. -
‘Verpleegkundige ontkent 20 patiënten te hebben gedood’
Theodoor V., de verpleegkundige die ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij de dood van twintig coronapatiënten in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, komt voorlopig op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank donderdagmiddag besloten. Volgens het OM biechtte hij zelf zijn vermeende daden op, maar volgens zijn advocaat klopt dat niet. Hij ontkent hij dat hij iets verkeerds heeft gedaan.Assen -
PREMIUMzes vragen2
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak. -
Alpe d’HuZes haalt ruim 17 miljoen euro op voor kankeronderzoek
De zestiende editie van het sportieve evenement Alpe d’HuZes heeft ruim 17 miljoen euro opgeleverd voor kankeronderzoek. De 5000 deelnemers beklommen donderdag fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Franse berg Alpe d’Huez om het geld op te halen, volgens de organisatie ‘een bedrag om trots op te zijn’.
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
-
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUMcolumn
Gezellig toch, zo’n avondvierdaagse. Althans, dat dácht ik
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.