Vandaag mogelijk opnieuw boerenacties: ‘Weet dat boeren zullen vechten voor hun toekomst’
Boeren voeren dinsdag mogelijk opnieuw actie tegen de stikstofplannen van het kabinet. Dat heeft Bart Kemp, voorman van boerenactiegroep Agractie Nederland, maandag laten weten. Hij gaf aan dat de acties niet door Agractie worden georganiseerd.
Waar protesterende boeren kunnen opduiken is onduidelijk. Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan extra alert te zijn, voldoende afstand te houden en rekening te houden met snelheidsverschillen.
Decentrale acties
Het ging gisteren weer flink los door het hele land door protestacties van de boeren. Op meerdere snelwegen, zoals de A67, de A28 en de A2, stonden trekkers stil of werd bewust heel langzaam gereden. Ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Henk Staghouwer (Landbouw) hebben de acties van de boeren veroordeeld. Ze noemden ze ‘niet gepast’ en riepen de protesterende boeren op: ‘Hou je alsjeblieft binnen de kaders van de wet.’ Dat voorkwam niet dat ze ook neerstreken voor het huis van Van der Wal, net zoals vorige week zich daar al boze boeren meldden. Ze was overigens niet thuis.
In tegenstelling tot het grote protest in Stroe zat achter de blokkades van gisteren geen duidelijke initiatiefnemer. Boeren organiseren de acties in kleine groepen, en moeten zelf inschatten welke acties gepast zijn. LTO Nederland herhaalde maandag dat boeren ‘waardig’ moeten optreden. „Wij hebben geen bemoeienis met deze wilde acties’’, aldus voorzitter Sjaak van der Tak.
‘Baldadig’
Daaraan hielden boeren zich in meer of mindere mate. Bij Hoogeveen stonden zo’n zeventig trekkers op de snelweg, nadat ze via het talud een blokkade van de politie voorbij waren gereden. Een boer die daar namens de groep het woord voerde zei dat een deel van de groep zich ‘baldadig had gedragen’ door het verkeer te blokkeren. Ondanks de verdeeldheid binnen de groep was hij tevreden over de actie: ,,We hebben ons als boeren kunnen laten zien.’’ In Apeldoorn ging het er nog wat baldadiger aan toe: daar werd voor het stadhuis stront gedumpt. In het gemeentehuis in Raalte ontstond dan juist weer een overleg met de burgemeester en wethouder. In de avond volgde nog een ‘verrassingsactie’ op het mediapark in Hilversum. Waarom ze daar nu precies protesteerden is niet duidelijk - uiteindelijk is de NOS niet verantwoordelijk voor het stikstofbeleid - maar het getoeter van de boeren bereikte wél de live-uitzending van NPO Radio 5.
Laat een vreedzame actie niet escaleren in een boerenopstand
Zo eindigde de dag, die boerenactiegroep Agractie Nederland was begonnen met een ‘laatste oproep’ aan aan minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) om haar plannen niet door te zetten. ,,Ga niet door op de ingeslagen weg. Laat een vreedzame actie niet escaleren in een boerenopstand”, zei voorman Bart Kemp in een vlog. ,,Weet dat boeren zullen vechten voor hun toekomst. Hoelang en hoever ze zullen vechten, is aan hen.”
Tijdens de demonstratie in Stroe zei Kemp, schapenhouder van beroep, dat Nederland ‘in oorlog is met de boerenrepubliek’. Hij voegde daar voor de duidelijkheid aan toe dat de boeren hun strijd zonder wapens moeten voeren. ,,We begrijpen dat boeren zich ongehoord voelen en snappen de emoties. Stroe was een krachtig signaal, maar het verontrust me dat het ministerie de deuren op slot houdt voor overleg.’’
‘De beuk erin gooien’
Het beleid moet van tafel. Normale acties hebben blijkbaar geen invloed
Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force, wil de verantwoordelijkheid voor de protesten niet dragen. Maar volgens hem is onder zijn achterban grote bereidheid ‘om de beuk erin te gooien’. ,,De minister heeft veel boeren boos gemaakt. We moeten nu zien wat er gaat gebeuren, maar ik wil daar niet verantwoordelijk voor zijn.’’ Hij had wel een boodschap aan de boeren: ,,Jullie weten wat er te doen staat.’’
Hij stond zelf met zijn trekker op de A59 nabij Oss, en ging later op weg naar het provinciehuis in Den Bosch waar de politie en ME aanwezig waren. ,,Het beleid moet van tafel. Normale acties hebben blijkbaar geen invloed”, aldus Van den Oever, die doelde op de demonstratie in Stroe. De Tweede Kamer stemde vorige week in met de stikstofplannen van het kabinet.
Burgers zoveel mogelijk ontzien
Van den Oever riep op om burgers zoveel mogelijk te ontzien. Nog steeds hebben veel Nederlanders begrip voor de protesten van de boeren, zo bleek uit een enquête van Panel Inzicht in opdracht van het Algemeen Dagblad. Van de 1000 ondervraagden vond meer dan 80 procent het prima dat de acties worden gehouden, al vindt de helft dat dat wel volgens de regels moet gebeuren.
Door heel het land ontstonden files. Bijvoorbeeld bij Best, waar zo'n veertig trekkers de weg op gingen. Bij Assen (A28) ging het zelfs om zestig trekkers, die de politie via bermen omzeilden. Op de A67 bij Liessel en tussen Groningen en Heerenveen (A7) werden hooibalen op de weg gegooid, en ook bij Boerakker en Leek lag het ‘een en ander op de weg’, aldus Rijkswaterstaat. Aan het einde van de middag was er een tweede reeks aan acties, onder meer tussen Arnhem en Utrecht op de A12 en bij de afrit Zwolle-Zuid, en ook tussen Groningen en Heerenveen (A7) was oponthoud vanwege de acties.
File kost 200 euro per uur per vrachtwagen
Niet alleen op snelwegen, ook bij verschillende gemeentehuizen werd geprotesteerd. Onder meer in Raalte, Apeldoorn, Epe en Rijssen verzamelden boeren zich om te demonsteren tegen de stikstofplannen. Daarbij worden balen hooi en pallets in brand gestoken.
Ingrijpen is aan de politie, stelde de woordvoerder van Justitieminister Dilan Yesilgöz , en niet aan de landelijke overheid. Wat haar betreft komen boeren die de wet overtreden, door bijvoorbeeld met trekkers de snelweg op te gaan, daar niet zomaar mee weg. Zoveel als mogelijk worden ze achteraf beboet, zei Yesilgöz vorige week.
Transport en Logistiek Nederland (TLN) vindt het onacceptabel dat snelwegen worden geblokkeerd tijdens demonstraties en roept de boeren op zo snel mogelijk te stoppen. ,,Het kan niet de bedoeling zijn dat acties anderen in gevaar brengen of het werken onmogelijk maken”, aldus de transportorganisatie. Een file kost zo’n 200 euro per uur per vrachtwagen, becijferde econoom Henry Steenbergen van de Rabobank.
Bekijk hieronder onze video’s over de boerenprotesten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis. -
PREMIUM28
Acute kiespijn ’s nachts? Als Apeldoorner wacht je dan een flinke rit: ‘Wist niet wat ik hoorde’
Acute kiespijn of tandpijn? Tand afgebroken of een kroon uitgevallen? Als inwoner van Apeldoorn ben je voor spoedhulp buiten de reguliere openingstijden sinds 1 juli veroordeeld tot een rit naar Deventer. ,,Ik wist niet wat ik hoorde”, is Apeldoorner René Heus nog altijd stomverbaasd. -
PREMIUM1
Robots nemen het roer over in de bouw (en dat is nog maar het begin)
Lossen bouwrobots de woningnood op? Daar lijkt het wel op. Het aantal bouwbedrijven dat robots omarmt, explodeert. De belofte klinkt enorm. Robots bouwen sneller, beter, goedkoper, duurzamer, verspillen veel minder en werken dag en nacht. Deskundige Rik Grasmeijer uit Veessen: ,,Een paar jaar geleden waren we bang dat robots onze banen zouden overnemen. Nu hopen we dat dat gebeurt.” -
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract. -
Vrouw dreigt van viaduct op snelweg te springen, politie grijpt in
De A58 is aan het einde van de ochtend in beide richtingen afgesloten geweest ter hoogte van het Zeeuwse Kapelle. Een vrouw dreigde van het viaduct over de snelweg te springen.
-
Jeugdzorg laat werk vallen bij acties, zullen ‘het systeem raken’
Vakbond FNV maakt zich op voor acties binnen jeugdzorg. Met werkonderbrekingen, het laten vallen van administratieve handelingen en uiteindelijk zelfs minder tijd voor cliënten wordt de komende tijd ‘het systeem geraakt’ en medewerkers ontlast. Zojuist verliep het ultimatum dat de vakbond minister Weerwind had gesteld. -
Stikstofprotest
TERUGLEZEN | Protestacties voor huis minister Van der Wal en op Hilversums Mediapark
Boze boeren protesteerden vandaag tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Boeren gingen met trekkers de snelweg op, wat tot veel overlast leidde. Ook werd er gedemonstreerd bij gemeentehuizen, het Mediapark en het huis van minister Van der Wal. Lees in dit liveblog de gebeurtenissen van vandaag terug. -
Drillrappers Amsterdam draaien de bak in voor wapenbezit en opruiing
De rechtbank in Amsterdam heeft drie mannen veroordeeld in een zogeheten drillrapzaak. Volgens de rechtbank hebben de drie zich schuldig gemaakt aan wapenbezit en twee van hen ook aan opruiing. Het drietal kreeg celstraffen opgelegd van 10 maanden tot 1,5 jaar, waarvan vier maanden voorwaardelijk.