Volledig scherm
© Lex van Lieshout

Verbod op kolenstroom

Het kabinet gaat energiemaatschappijen verbieden om elektriciteit op te wekken via steenkool. Feitelijk betekent dit het einde van de kolencentrales in ons land.

Dat meldde minister Eric Wiebes (Economische Zaken) vandaag na afloop van de wekelijkse ministerraad. Volgens Wiebes moeten de verouderde centrales, de Amercentrale en de Hemwegcentrale, al in 2024 dicht.

De nieuwere centrales hebben tot 2030 de tijd om te zoeken naar alternatieve brandstoffen of ook de deuren te sluiten.

Het kabinet voert hiermee het regeerakkoord uit, waar in ook staat dat de kolencentrales uiterlijk over 12 jaar dicht moeten. Verder wordt de subsidiëring van de bijstook van biomassa in zulke centrales na 2024 stopgezet.

Het kabinet zat in de maag met het dossier omdat andere maatregelen, zoals het simpelweg verbieden van de centrales zelf, vanwege claims juridisch onverstandig zou zijn. Nu is ervoor gekozen om de brandstof van zulke centrales uit te bannen.

Volgens minister Wiebes is het besluit een belangrijke stap om de duurzame doelstellingen te kunnen realiseren. ,,Dat is belangrijk: in de energieopwekking van de toekomst passen kolen gewoon niet meer."

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement