Volledig scherm
Stegeman in vermomming op de legerbasis in Oldebroek. © Twitter Alberto Stegeman

Verdacht pakketje op legerbasis Oldebroek was nepbom van Alberto Stegeman

poll + videoProgrammamaker Alberto Stegeman heeft vorige week in de eetzaal van legerplaats Oldebroek een nepbom achtergelaten. Er werd groot alarm geslagen en de Explosieven Opruimingsdienst moest in actie komen. Stegeman wilde met zijn actie aantonen dat de beveiliging niet deugt. 

Poll

Wat vind jij van de actie van Alberto Stegeman?

 • Goed dat hij op deze manier aantoont dat de beveiliging niet deugt (64%)
 • Deze actie gaat veel te ver (36%)
2887 stemmen

Alberto Stegeman zou voor zijn programma Undercover in Nederland langs de bewaking van meerdere militaire terreinen zijn geglipt. In Oldebroek liet hij een pakketje achter met daarin een namaakbom en een foto van zichzelf.

,,We zijn bij twee kazernes in 't Harde geweest, op meerdere momenten en met meerdere personen'', aldus Stegeman. ,,We hadden geen defensiepassen, ook geen vervalste. We hadden geen afspraken en geen militaire kleding. En toch hebben wij daar uren op verschillende dagen kunnen rondlopen. En we hebben vorige week een nepbom geplaatst in Oldebroek, daar ben ik ook zelf bij geweest.''

Na de vondst van het 'verdachte pakketje' werd groot alarm geslagen. Politie, brandweer en marechaussee rukten uit. De Explosieve Opruimingsdienst (EOD) werd ingeschakeld om onderzoek te doen naar het pakketje. 

Stegeman gaat niet in op de vraag hoe hij het precies heeft geflikt, maar hij spreekt wel van een 'structureel lek in de beveiliging'. ,,Het is niet een gat in het hek ofzo, maar hoe ik het precies heb gedaan zal ik Defensie nog melden.''

Incident

Volgens Stegeman moet zijn recente bezoek gezien worden als een follow-up van eerdere uitzendingen.,,Ik heb twee keer eerder een uitzending gemaakt. Tien jaar gelden in Havelte en op de militaire vliegbasis Woensdrecht. Twee jaar geleden ben op de grootste legerbasis in Oirschot geweest. Hennis zei toen dat er op alle locaties verscherpt toezicht zou komen dat het verbeterd zou worden. Dat is natuurlijk iedere keer de reactie. Dat het om een incident gaat. Dus wij vonden het wel tijd worden om te checken of de beveiliging nu beter zou gaan.''

Stegeman stelt dat het hem te doen is om de veiligheid op militaire terreinen. ,,Daar werken mensen en die mensen voelen zich veilig. Dat is ook terecht. Waar het mij om te doen is, is te kijken hoe makkelijk het gaat als mensen kwaad willen. Als het mij jaar na jaar lukt, dan is het geen incident meer. Het zegt mogelijk iets over de cultuur binnen de leiding van Defensie.''

Beterschap

In 2016 lukte het Stegeman ook al om Defensie in verlegenheid te brengen. Toen liep hij in camouflagekleding ongestoord langs militaire voertuigen. In het vorige week in Oldebroek achtergelaten pakketje heeft Stegeman daarom een artikel gestopt waarin de overheid beterschap beloofde met betrekking tot de beveiliging van militaire objecten.

Bekijk hieronder hoe de legerbasis in Oldebroek werd afgesloten na de vondst van het verdachte pakketje:

Volledig scherm
Screenshot uitzending Undercover in Nederland © SBS
 1. Woning Ed Nijpels leeggeroofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

  Woning Ed Nijpels leegge­roofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

  Oud-politicus Ed Nijpels (69) is afgelopen weekend tijdens zijn vakantie in Italië opgeschrikt door tientallen appjes en belletjes. In zijn huis aan een gracht in Amsterdam bleek ingebroken. En goed ook. Tientallen spullen zijn weg, waaronder veel afscheidscadeaus en herinneringen uit zijn tijd als burgemeester van Breda en commissaris van de koningin in Friesland. ,,Ik hoop dat ze het troep vinden en het ergens weer opduikt.”
 2. OM valt binnen bij bedrijven: ‘Aardappel- en uienhandel vatbaar voor witwaspraktijken’

  OM valt binnen bij bedrijven: ‘Aardappel en uienhandel vatbaar voor witwasprak­tij­ken’

  De export van aardappelen en uien blijkt vatbaar voor grootschalige witwaspraktijken. Dat concludeert het Openbaar Ministerie naar aanleiding van invallen bij agri-handelaren in Zeeland en Noord-Holland. Ondergrondse bankiers en geldkoeriers leveren tientallen miljoenen euro’s af bij Nederlandse agri-handelaren, die boodschappentassen vol contant geld aannemen. Daarmee werken zij vermoedelijk mee aan het witwassen van crimineel geld, aldus het OM.