Verdacht postpakket blijkt ongevaarlijk, ontruiming Utrechts kantoor voorbij

videoEen kantoorpand aan de Eendrachtlaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland is vanmiddag ontruimd na de vondst van een verdacht postpakket. Na controle van de Explosieven Opruimingsdienst blijkt er niets aan de hand te zijn. 

De hulpdiensten staan bij het ontruimde pand.
Volledig scherm
De hulpdiensten staan bij het ontruimde pand. © Menno Bausch

Terwijl medewerkers van het ministerie van Defensie het verdachte pakketje onderzoeken, schuiven op straat de kantoormedewerkers voorbij. Ze komen bij Van der Valk vandaan waar ze na de ontruiming om 13.30 uur terecht konden. Een aantal van hen in overhemd. Tijd om de jas te pakken was er niet na het alarm, maar de laptop hebben ze wel meegenomen. Het werk gaat altijd door.

De sfeer op straat is ontspannen, in groepjes wordt gepraat en gelachen. In gele en oranje hesjes gestoken bhv’ers staan er genoeg. Een van hen klaagt over de koude wind die meedogenloos tussen de kantoorgebouwen door waait. Vragen over de ontruiming mogen medewerkers niet beantwoorden. Bedrijfspolicy, zegt de woordvoerder van equensWorldline. Hij kan alleen bevestigen dat er een verdacht pakketje bij de receptie is binnengekomen. ,,Dat wordt nu onderzocht. Aan wie het geadresseerd was, is niet bekend.’’ Om 15.04 uur wordt alles vrijgegeven.

Loos alarm

Weg zijn de hulpdiensten, al het personeel kan weer naar binnen en graag koffie voor de bhv’ers. Aan de receptie waar het eerste alarm werd geslagen, wordt nu gelachen. ,,We waren heel cool hoor.’’ Na kort overleg volgt het resumé van de woordvoerder van equensWorldline. ,,Het pakketje vertoonde overeenkomsten met eerdere bombrieven. Reden om na overleg met de politie te ontruimen.’’ Na onderzoek bleek het loos alarm. ,,Het was een bestelling van een van de bedrijven in het pand, met zakjes erin.’’

De afgelopen maand werden er meerdere verdachte brieven naar bedrijven in Nederland gestuurd. Een aantal daarvan ontplofte daadwerkelijk.

Het pand aan de Eendrachtlaan werd ontruimd
Volledig scherm
Het pand aan de Eendrachtlaan werd ontruimd © AD