Volledig scherm
De Melde in Best vlak na de schietpartij. © Bert Jansen

Verdachte schietpartij Best overleden in gevangenis

Een van de verdachten van de schietpartij die begin juni Best op stelten zette, is gisteren overleden. De man (36), die in de gevangenis in Vught in voorarrest zat, zou woensdag voor de rechter komen.

Het is de vraag hoe het nu verder moet met de rechtszaken tegen drie verdachten van een schietpartij in Best, nu een van hen is overleden. De 36-jarige man uit Best zat op het moment van zijn dood in voorlopige hechtenis in afwachting van de rechtszaak tegen hem. Over de omstandigheden rond zijn dood doen de betrokken instanties geen uitspraken. Het gaat niet om een misdrijf, maar de politie onderzoekt wel de achtergronden van de dood.

Hagelgeweer

De man werd 4 juni opgepakt na een schietpartij die de Bestse wijk Wilhelminadorp op stelten zette. In zijn huis aan de Melde kreeg hij die avond bezoek van Toon N. (53) en diens schoonzoon Jos M. (30). Er ontstond een ruzie waarbij meerdere keren werd geschoten. Buurtbewoners zagen de twee bezoekers daarna op de vlucht slaan. Volgens de advocaat van Jos M. was zijn cliënt met een hagelgeweer beschoten door de nu omgekomen verdachte.

De politie trof Jos M. uiteindelijk een kilometer verderop aan op straat. Hij was tijdens de schietpartij zwaargewond geraakt aan zijn arm en zou die later ook kwijtraken. Zijn schoonvader was echter spoorloos. In de zoektocht naar hem viel de politie die avond nog binnen op twee adressen. Zonder succes. Na twee dagen meldde de Toon N. zich alsnog zelf op het politiebureau.

Rechter

N. moet zich komende dinsdag voor het eerst bij de rechter melden voor een zogeheten pro forma. Een dag later staat een zitting op de agenda voor de nu omgekomen verdachte. „Maar hij kan uiteraard niet meer worden vervolgd”, reageerde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM). Waarschijnlijk gaat de zitting woensdag wel door om de strafzaak via de officiële weg te beëindigen.

Op de vraag wat het overlijden van de man betekent voor de rechtszaak tegen de twee andere verdachten, kon het OM nog geen antwoord geven. Zij worden vooralsnog gewoon vervolgd.