Verdachte van geweld tegen fruithandel De Groot op vrije voeten, kritiek advocaten op undercoveractie
Een 21-jarige man die wordt verdacht van betrokkenheid bij aanslagen die zijn gekoppeld aan het afpersen van fruithandel De Groot in Hedel is door de rechtbank voorlopig op vrije voeten gesteld. Ook zal de oud-directeur van de fruithandel worden gehoord over mogelijke betrokkenheid bij internationale drugshandel.
Dat bleek dinsdag bij een nieuwe niet-inhoudelijke zitting tegen vijf verdachten. Nadat in 2019 bij De Groot Fresh Group in Hedel een partij van 400 kilo cocaïne werd aangetroffen, is het bedrijf geconfronteerd met afpersing. De Groot zou een miljoenenbedrag op tafel moeten leggen, anders zouden aanslagen volgen. En die kwamen er ook: verschillende huizen van (oud)werknemers werden in brand gestoken. Een van de verdachten van die aanslagen, de 21-jarige Ben Nordin A., is door de rechtbank voorlopig op vrije voeten gesteld. Hij krijgt van de rechtbank de ruimte om voor zijn zieke moeder te zorgen.
Daarnaast werd duidelijk dat de oud-directeur van het fruitbedrijf op korte termijn bij de onderzoeksrechter gehoord zal worden over zijn mogelijke betrokkenheid bij drugshandel. Hoofdverdachte Ali G. heeft al vaker verklaard dat niet híj verantwoordelijk is voor het afpersen, maar dat hij wel weet van drugshandel waarbij De Groot betrokken zou zijn. De Haagse ‘godfather’ Piet S. heeft daar onlangs ook over verklaard. Hij zei dat hij was benaderd om te bemiddelen in een conflict, waarin het ging over een 'verdwenen partij’ bij De Groot.
Volgens advocaat Bénédicte Ficq van Ali G. is het zo dat er meerdere scenario's mogelijk zijn, wat er op zou wijzen dat Ali G. niet betrokken is. Ze haalde een recente brand in een kippenschuur in Hedel aan, die te linken zou zijn aan het fruitbedrijf. En dat terwijl haar cliënt in de EBI verblijft en amper contact kan hebben met de buitenwereld. Hoe kan hij dan te linken zijn aan het aanhoudende geweld, vroeg zij zich hardop af. ,,Het gaat maar door, en dat gegeven is ontlastend voor mijn cliënt. Er kan geen lijn worden getrokken tussen de strafbare feiten die maar doorgaan tegen het fruitbedrijf en mijn cliënt.”
Kritiek op undercoveractie
Ook was er kritiek op de veelbesproken undercoveractie die werd ingezet door justitie. Deze nieuwssite onthulde dinsdag dat twee agenten de verantwoordelijk officier van justitie hebben tegengesproken over de gang van zaken. Zo bleek er wel degelijk een observatieteam aanwezig te zijn geweest, maar hebben zij geen proces-verbaal opgemaakt. ,,Die verslagen hadden er allang moeten zijn,” zei advocaat Anis Boumanjal. Ook stelde hij dat deze observanten mogelijk nog nader gehoord moeten worden. ,,Ook wij willen dat de inhoudelijke behandeling snel kan beginnen. Maar we zijn drie zittingen verder, en we hebben nog steeds geen antwoorden op onze vragen over deze inzet.”
Ook hadden Ficq en Boumanjal kritiek over het volgen van de undercoverinzet. Want hoewel justitie zei dat het niet mogelijk was om de operatie mee te kunnen luisteren, bleek uit het verhoor met twee betrokken agenten dat dit wel zo was. Het gaat om een soort veiligheidslijn waarmee de actie ‘in flarden’ kon worden gevolgd, aldus de officier van justitie. ,,Dit was niet geschikt om de inhoud mee te krijgen en er is ook niks opgenomen. Er is geen reden om te twijfelen aan wat hier eerder over is gezegd.”
De rechtbank wil in februari starten met de de inhoudelijke behandeling van de strafzaak.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Haagse ‘godfather’ Piet S. legt opmerkelijke verklaring af in zaak rond afgeperste fruithandel De Groot
De Haagse ‘godfather’ Piet S. heeft een opmerkelijke verklaring afgelegd in de zaak rond de afgeperste en door aanslagen geteisterde fruithandel De Groot uit Hedel. Volgens Piet S. werd hij benaderd om te bemiddelen in een conflict over een partij zoekgeraakte cocaïne. -
Zomertijd? Mooi weer blijft uit, komend weekend natter en kouder
Komend weekend gaat natter en kouder verlopen dan we afgelopen dagen gewend waren. En dat terwijl de zomertijd ingaat. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Veel getuigen bij aanrijding met auto in Sprang-Capelle, voetgangster (25) omgekomen
Een 25-jarige voetgangster uit Den Bosch is dinsdagavond overleden bij een aanrijding met een auto in het buitengebied van Sprang-Capelle. De auto raakte de vrouw op de Koesteeg. Voor het slachtoffer landde een traumahelikopter op de polderweg, maar alle hulp mocht niet meer baten.Sprang-Capelle -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
-
PREMIUMReconstructie
Afpersing en extreem geweld bij Gelders fruitbedrijf: hoe raakte het verzeild in de cokewereld?
Een Gelders fruittransportbedrijf raakt in 2019 verzeild in de wereld van de cocaïnehandel. Sindsdien worden de eigenaren en medewerkers afgeperst en geconfronteerd met extreem geweld. Vorige week arresteerde de politie nieuwe verdachten in de hoop de geweldspiraal te doorbreken. -
-
-
PREMIUMcolumn
Een verbod op TikTok lijkt de oplossing, maar samenwerken is beter
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.