Volledig scherm
De politie verricht aanhoudingen arrestaties op de N813 in Wehl. na een ontsnappingspoging uit de gevangenis in Zutphen. © Persbureau Heitink

Verdachten bevrijdingspoging Mocromaffia-kopstuk hebben Franse nationaliteit

De vier mannen die gisteren in Zutphen probeerden de levenslang gestrafte Omar L. uit de gevangenis te laten ontsnappen, hebben de Franse nationaliteit. De verdachten hebben een Marokkaanse achtergrond. Bronnen rond het onderzoek bevestigen dat aan deze nieuwssite.

De verdachten hebben vooralsnog geen verklaring afgelegd. Alle vier komen uit de Parijse banlieues. 

De verdachten werden gisteren gepakt nadat zij met een busje tegen de entree van de gevangenis in Zutphen knalden. De wagen vloog daarna in brand. De vier mannen werden later gepakt toen een melding was binnengekomen over een auto met vier mogelijke verdachten bij Zevenaar. Een van de mannen sprong uit de auto en werd al snel opgepakt. De andere drie werden iets later bij Wehl aangehouden. 

Onduidelijk is hoe de verdachten met een brandende wagen bij de poort crimineel Omar L. (29) wilden bevrijden. Dat gaat vanaf nu nog moeilijker worden. L. is na het spektakel van gisteren meteen overgebracht naar de extra beveiligde gevangenis in Vught. Dat is niet de eerste keer dat hij moet ‘verhuizen’. Begin vorig jaar werd bekend dat Omar L. met spoed was overgeplaatst (hij zat in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel) omdat er plannen bestonden om hem binnen de gevangenismuren te vermoorden.

Volledig scherm
De gevangenis in Zutphen waar Omar L. (inzet) gevangen zat. © ANP

De advocaten van de verdachten mogen niks zeggen over de zaak vanwege de beperkingen die op het onderzoek liggen. De tot levenslang veroordeelde crimineel Omar L. werd vorig jaar samen met Hicham M. schuldig bevonden aan betrokkenheid bij twee liquidaties en drie pogingen tot liquidaties. Omar L. was volgens de rechtbank de opdrachtgever, Hicham M. was de schutter. Onder de bijnaam Suarez zou hij met gecodeerde telefoons liquidatieopdrachten hebben uitgedeeld.

Extra celstraf

L. wordt ook gelinkt aan de groep rond Benaouf A., die in 2017 nog tevergeefs per helikopter probeerde te vluchten uit de gevangenis in Roermond. Ook daar waren toen mannen met Franse achtergrond bij betrokken. Benaouf A. kreeg in 2019 vier jaar extra celstraf aan zijn broek, vanwege de verijdelde ontsnappingspoging met de helikopter. De rechtbank schrapte de ‘voorwaardelijke invrijheidsstelling’ waar een gedetineerde na twee derde van zijn straf aanspraak op kan maken.

Benaouf A. zit een straf uit van twaalf jaar voor het aansturen van de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Najeb Bouhbouh in augustus 2012 in Antwerpen, plus nog twee lichte strafjes voor onder meer witwassen. 

Bekijk hieronder een item over de ontsnappingspoging.