Volledig scherm
PREMIUM
Twee bermmonumenten vlak bij elkaar in Wageningen. © Foto Raphael Drent

Vereniging verkeersslachtoffers wil meldplicht voor plaatsen bermmonument

Vrienden, familie of geliefden van verkeersslachtoffers hebben te maken met verschillende regels voor een bermmonument. Sommige overheden zijn streng, andere juist niet. Daarom zou elke nabestaande zich eerst moeten melden bij gemeente of provincie om precies te horen wat wel en niet mag.

Zo’n meldplicht is volgens de Vereniging Verkeersslachtoffers de enige manier om de nabestaanden duidelijkheid te bieden. Een bermmonument is een gedenkteken op een plek waar een geliefde verongelukte.

Vaak gaat het om een kruis, een steen of iets anders waarmee de overledene herdacht wordt.

Door sommige nabestaanden wordt het monument ook gezien als waarschuwing voor andere weggebruikers. Wat wel of niet mag, verschilt enorm per provincie (waar het beheer van de provinciale wegen onder valt) of gemeente (voor de kleinere, gemeentelijke wegen).

Poll

Overheden moeten niet zo krampachtig zijn als mensen een bermmonument plaatsen

  • Eens (53%)
  • Oneens (47%)
4739 stemmen
  1. Boerenblokkade leidt na één dag al tot lege schappen; vandaag kort geding supermarkten
    PREMIUM

    Boerenblok­ka­de leidt na één dag al tot lege schappen; vandaag kort geding supermark­ten

    De brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zet alles op alles om de blokkade van distributiecentra van supermarkten door actievoerende boeren te voorkomen. Vandaag dient bij de rechtbank in Lelystad een kort geding waarmee het CBL de blokkades tracht te voorkomen. Het CBL vreest een miljoenenschade voor de supermarkten, lege schappen en niet-verkrijgbare producten voor consumenten als actievoerende boeren woensdag distributiecentra gaan blokkeren.