Volledig scherm
Het boerenprotest is nu al zichtbaar langs de A1 tussen Amersfoort en Baarn. Bunschoter boeren hebben al grote tekstborden geplaatst © Caspar Huurdeman

Verkeerschaos dreigt: boeren willen ondanks verbod met honderden tractoren de snelweg op

UpdateDuizenden boeren die morgen op het Malieveld in Den Haag gaan demonstreren voor een beter landbouwbeleid, dreigen het verbod aan hun laars te lappen om met hun tractoren over de snelweg te rijden. Ze mogen met maximaal 75 tractoren richting het Malieveld. Een verkeerschaos dreigt.

Eerst wilden de boeren met honderden tractoren de Haagse binnenstad inrijden, maar na spoedoverleg met de gemeente Den Haag is besloten dat er 75 trekkers op de verharde wegen bij het Malieveld mogen worden geparkeerd. De overige voertuigen worden bij het stadion van ADO Den Haag en op het Scheveningse strand neergezet. Boeren van Stichting Agractie (initiatiefnemer van het protest, red.) weigerden eerder vandaag nog naar het voetbalstadion te gaan, maar na intensief overleg is er toch een compromis uit de bus gerold.

Een politiewoordvoerster meldt dat de trekkers morgen niet over de snelweg mogen. ,,Tractoren mogen 25 kilometer per uur rijden, dat verdraagt zich niet met de rest van het verkeer dat 120 of 130 kilometer per uur rijdt. We zullen morgen heel goed in de gaten houden of er geen landbouwverkeer over de snelweg rijdt. Als dat wel het geval is, komen we in actie en begeleiden we de tractoren totdat ze van de snelweg af zijn’’, aldus woordvoerster Suzanne van de Graaf.

Drentse boeren zijn van plan morgenochtend de A28 te blokkeren bij Hoogeveen, in de richting Zwolle. Dat meldt RTV Drenthe. Volgens het plan gaan trekkers op beide rijbanen en de vluchtstrook rijden. Om 8 uur wordt de oprit naar de A28 bij Pesse geblokkeerd. Van daaruit gaan de trekkers de snelweg op, eerst alleen op de rechterrijstrook en de vluchtstrook. Voorbij knooppunt Hoogeveen worden zowel de twee rijstroken als de vluchtstrook ingenomen door de actievoerende boeren.

Zware ochtendspits

Rijkswaterstaat verwacht in ieder geval een zware ochtendspits. Zware buien en het protest kunnen samen met de altijd al drukke ochtendspits leiden tot extra reistijd. Ook de avondspits kan drukker verlopen, omdat de buienkans in de tweede helft van de middag vooral in het zuiden van het land fors toeneemt. Die buien gaan mogelijk vergezeld van onweer en hagel. Rijkswaterstaat wijst erop dat ook de naar huis terugkerende boeren tijdens de avondspits voor extra drukte kunnen zorgen.

Arjen Schuiling van Agractie meldt dat er zo'n tweeduizend tractoren worden ingezet. ,,Die regen is voor ons een groot voordeel, dan zijn er namelijk nog meer boeren. Want dan kunnen we het land niet op om te werken en gaan de meesten alsnog protesteren. We verwachten zo'n tienduizend demonstranten, sommige collega's hebben het al over ‘het protest van de eeuw’.’’

Dierenactivisten

Het programma op het Malieveld begint om 13.00 uur en duurt tot 15.00 uur. Leden van Agractie zullen het woord voeren, net als landbouwminister Carola Schouten en voormalig staatssecretaris Henk Bleker. Tijdens het boerenprotest zijn er ook twee demonstraties van dierenactivisten. De eerste betoging van de dierenactivisten begint om 13.00 uur dichtbij het Malieveld, op de Laan van Reagan en Gorbatsjov.

Die eerste betoging is een initiatief van Direct Action Everywhere. Dat is een organisatie die zich sterk maakt voor een wet voor dierenrechten. De tweede actie wordt gehouden door de groep Civilian Outreach. Activisten tonen dan aan het winkelend publiek beelden uit de veehouderij en van slachthuizen.

De boeren zelf zijn boos op de politiek, maar ook op de samenleving. Ze vinden dat politici, media en activisten de laatste jaren een negatief beeld over boeren hebben geschetst en dat ze ten onrechte zijn neergezet als dierenmishandelaars en milieuvervuilers.

Volledig scherm
Boeren zullen morgen in colonne naar Den Haag rijden om te demonstreren voor een beter landbouwbeleid. Foto ter illustratie © Marcel Otterspeer / Pix4Profs