Volledig scherm
Voor een vermist 11-jarig meisje uit Lelystad werd vandaag een Amber Alert verspreid. © De Stentor

Vermiste Marley (11) in Lelystad teruggevonden, vader opgepakt

De 11-jarige vermiste Marley uit Lelystad is in goede gezondheid teruggevonden in het centrum van Lelystad. Haar vader is aangehouden.

De politie verspreidde vanmiddag tegen 14.45 uur een Amber Alert om het meisje te vinden. Binnen een uur was ze gevonden. De politie meldde dat het meisje uit huis was geplaatst en gisteren door haar vader was meegenomen.

De vader van Marley, die niet het ouderlijk gezag over haar heeft, zou haar woensdag hebben opgehaald van school. Het gaat om basisschool De Windroos in Lelystad. Medewerkers van deze school willen donderdagmiddag geen reactie geven en verwijzen naar de politie. Marley zit nog niet lang op deze school, meldt een ouder die niet met naam in de krant wil.

Opsporing

Of het meisje in een woning of op straat werd gevonden dat laat de politie in het midden. Ook wil zij niet ingaan op of een alerte getuige een cruciale rol speelde in het terugvinden van de vermiste tiener. ,,Ze is gevonden door een combinatie van recherchewerk en het verspreide Amber Alert’’, aldus politiewoordvoerder Martin de Wit.

,,Het inzetten van een Amber Alert is een enorme inbreuk op de privacy van het meisje, daarom zijn wij extra terughoudend met het vertrekken van informatie’’, vervolgt de Wit. Het afgelopen jaar werd tweemaal eerder een Amber Alert verzonden voor vermiste tieners uit Rotterdam en Zutphen. Beide kinderen werden teruggevonden, maar daarna zwerft de ‘vermiste’ persoon voor eeuwig online.

Wat is een Amber Alert?

Bij een Amber Alert is het leven van een vermist of ontvoerd kind in direct gevaar. Bij een Vermist Kind Alert maakt de politie zich ernstig zorgen over het welzijn van een kind en is snel en gericht handelen noodzakelijk. De meldingen, die ook binnenkomen op mobiele telefoons en via sociale media, worden al enige tijd getoond op informatieschermen. Zo zijn ze te zien op benzine- en treinstations, vliegvelden en, sinds maart, in winkels van Albert Heijn.

  1. Nederlander (22) die via website gestolen inloggegevens aanbood nog niet op vrije voeten
    Update

    Nederlan­der (22) die via website gestolen inloggege­vens aanbood nog niet op vrije voeten

    De 22-jarige Nederlander die vandaag werd aangehouden in het onderzoek naar een website die op grote schaal gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden verkocht zit nog vast. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten van de politie over zijn vrijlating in afwachting van verder onderzoek. Een vermoedelijke compagnon van de Arnhemmer, een man uit Noord-Ierland, werd al op borgtocht vrijgelaten.