Volledig scherm
© ANP

Verstandelijk beperkte Jan (32) werkt 12,5 jaar in supermarkt, maar moet zijn bonus inleveren

In alle hoeken van Nederland willen mensen de verstandelijk beperkte Jan (32) uit Veenendaal te hulp schieten. Hij wordt vanwege een bonus op zijn werk op zijn uitkering gekort, want ‘regels zijn nou eenmaal regels’. 

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ontving wachtgeld bovenop zijn salaris
Volledig scherm
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ontving wachtgeld bovenop zijn salaris © ANP

Kees den Oudendammer, die de financiën van Jan beheert, schreef in een opwelling een brief over de kwestie aan de Volkskrant. Hij stoorde zich mateloos aan de wachtgeldaffaire rond VVD-prominent Klaas Dijkhoff. Die ontvangt na zijn vertrek als minister een fikse toelage, bovenop het hoge salaris van een Tweede Kamerlid. Jan daarentegen, werkt in een Veenendaalse supermarkt en zijn loon wordt aangevuld met een Wajong-uitkering (1300 euro). Wanneer zijn werkgever Jan een bonus vanwege twaalfenhalf jaar trouwe dienst wil geven, wordt hij gekort op zijn uitkering. De uitkeringsinstantie is onverbiddelijk. Extra inkomen wordt belast en regel is regel.

Dat vindt Nederland niet eerlijk. Den Oudendammer krijgt veel reacties van mensen: waar kunnen ze geld storten? ,,Ik kreeg zelfs al iemand aan de lijn die een nieuwe telefoon wilde geven. Jan was daarvoor aan het sparen. Van mijn kinderen kreeg ik geld, van wildvreemden. Ik kreeg een telefoontje van iemand die een deel van zijn bonus wilde overmaken. Dat is een heel bijzondere kerstgedachte.”

Grote ongelijkheid

Quote

Toen ik over de wachtgeld­zaak van Dijkhoff hoorde, dacht ik echt: hoe is dit mogelijk. De een wordt gekort en een ander krijgt bovenop zijn salaris allerlei toeslagen. Ik vind het een grote ongelijk­heid

Kees den Oudendammer

Eigenlijk weet de bewindvoerder uit Veenendaal ook niet wat hem overkomt. De brief heeft veel losgemaakt. ,,Ik sta daar enorm van te kijken. Toen ik over de wachtgeldzaak van Dijkhoff hoorde, dacht ik echt: hoe is dit mogelijk. De een wordt gekort en een ander krijgt bovenop zijn salaris allerlei toeslagen.  Ik vind het een grote ongelijkheid. Ik wilde alleen maar aangeven hoe groot het verschil tussen rijk en arm is.”

Den Oudendammer is nu vijf jaar bewindvoerder van de 32-jarige Jan. Dat is hij sinds de vader van Jan overleed. Hij regelt zijn financiële zaken, zoals de huur en de zorgtoeslag. Jan heeft een verstandelijke beperking en een autistische stoornis. Hij heeft zijn plaats gevonden in de supermarkt. ,,Het gaat heel goed met Jan. Hij houdt 350 euro in de maand over voor zijn eten en drinken. Hij woont zelfstandig. Gelukkig rookt en drinkt hij niet. Hij is wel helemaal gek van treinen. Dat is zijn enige uitspatting.”

Respect

Jan begon een jaar geleden al over de bonus voor zijn twaalf-en-een-halfjarig jubileum. ,,Jan vroeg me er steeds naar”, aldus Den Oudendammer. ,,Toen Dijkhoff meende dat wachtgeld te willen houden, moest ik iets doen. Dat werd die brief. Jan weet er nog niets van af. Ik ben wel in gesprek met de supermarkt. Het gaat maar om een paar honderd euro, misschien kan het onbelast worden uitgekeerd. Het gaat ook om het respect dat hij verdient. Gelukkig heb ik al wat geld gekregen en kan ik in ieder geval een feestje voor hem houden.”

  1. LIVE | Geboorte­dorp Doutzen Kroes wordt ‘één groot terras’, dodental VS stijgt weer

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. Vliegmaatschappijen zagen hun kas door de crisis in rap tempo leegraken, nadat door reisbeperkingen wereldwijd nog amper vluchten mogelijk werden.Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.