Verstekeling onderkoeld maar levend uit wielkast van vliegtuig uit Zuid-Afrika gehaald
updateEen verstekeling heeft op wonderbaarlijke wijze een vlucht van Zuid-Afrika naar Nederland overleefd. De Koninklijke Marechaussee vond de man in de neuswielkast van een vrachtvliegtuig op Schiphol. De man maakt het naar omstandigheden goed, zo stelt de Koninklijke Marechaussee op Twitter. Hij is naar een ziekenhuis gebracht.
De man werd rond 11.00 uur zondagochtend ontdekt op de luchthaven in Amsterdam. Waar hij aan boord is gekomen is niet duidelijk, maar hij heeft meerdere uren - mogelijk acht uur of langer - in de wielkast gezeten.
De brandweer heeft de man uit het toestel gehaald. Toen bleek dat hij nog leefde. Hij was onderkoeld en is, nadat zijn temperatuur omhoog was gebracht, naar een ziekenhuis gebracht. Zijn leeftijd en nationaliteit zijn nog niet bekend.
Bijzonder
Dat de verstekeling de reis overleefd heeft, is bijzonder. Sinds 1947 hebben wereldwijd zeker 128 mensen zich als verstekeling verstopt in het wiel van een passagiersvliegtuig, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Vrijwel allemaal jonge mannen. Zeker 75 procent overleefde de reis niet.
In Nederland werden de afgelopen vijf jaar zes verstekelingen in het landingsgestel van een vliegtuig aangetroffen. Vijf van hen waren dood.
Onderkoeling
Bijna een jaar geleden trof de Marechaussee op Maastricht Aachen Airport in het neuswiel van een Airbus A330 vachtvliegtuig van Turkish Airlines een 16-jarige Keniaanse verstekeling aan. De tiener werd met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht.
Op 19 april vorig jaar vonden onderhoudstechnici op Schiphol in de wielkast van een toestel uit Nigeria het stoffelijk overschot van een man, die een vlucht van bijna 7 uur uur, en 7000 kilometer niet overleefde.
Het is redelijk eenvoudig om in het landingsgestel van een vliegtuig te komen. Een verstekeling springt op een wiel, klimt aan de wielstang omhoog en trekt zichzelf de wielkast in. In die kast is genoeg plek voor een mens, bij de achterwielen althans, ook als de wielen inklappen na vertrek.
Als een vliegtuig opstijgt en de wielen inklappen, sluiten ook de luiken van het landingsgestel zich. De wielkasten maken geen onderdeel uit van de cabine of het vrachtruim. De lucht wordt er ijl en de temperatuur zakt snel, op kruishoogte van 10 kilometer is de buitenlucht tot min 50 graden Celsius.
Bewustzijn verliezen
Als het vliegtuig opstijgt, de lucht ijler wordt en de temperatuur steeds verder daalt, zakt de verstekeling langzaam weg tot hij het bewustzijn verliest. Daarna treedt onderkoeling op en stopt het hart met kloppen. De dood komt geruisloos. ,,Soms vinden we lichamen waar de vorst nog op zit, zo koud is het dan geweest’’, zei rechercheur Fons van de Koninklijke Marechaussee vorig jaar tegen deze site.
Hoe het kan dat sommige verstekelingen het overleven, blijft gissen. De Amerikaanse medicus Stephen Veronneau stelde in 1996 dat een lichaam in de wielkast zo snel zo koud wordt dat het in een soort winterslaap terechtkomt, waardoor het minder zuurstof nodig heeft om te overleven. ,,Als het vliegtuig landt, warmt het lichaam op en kan het bewustzijn terugkeren.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
School maakt fout bij eindexamen aardrijkskunde, aanpassing nodig voor 14.000 examens
Een groep havoleerlingen kreeg afgelopen donderdag een extra moeilijk eindexamen aardrijkskunde. De school liet de leerlingen per ongeluk enkele vragen uit het vwo-examen maken. Gevolg is dat er nu voor 14.600 vwo-examens aardrijkskunde vliegensvlug een aanpassing moet worden gemaakt. -
PREMIUM
Hoe een verjaardagsfeest in een sprookjeskasteel uitmondde in een ruzie tussen twee baronessen
Partybarones Allegra van Zuylen (26) wil toegang tot delen van kasteel De Haar, de tuinen en het graf van haar vader op momenten dat zij dat wil. Maar haar oudste (half)zus Alexandra geeft daar geen toestemming voor. Vandaag diende een kort geding over de jarenlange ruzie. -
Onderzoek/met video2
Veertig procent vindt dat mensen met ongezonde levensstijl meer zorgpremie moeten betalen
Vier op de tien Nederlanders vinden dat mensen met een ongezonde leefstijl meer moeten betalen voor hun zorgverzekering. Ook vindt 64 procent dat de huisarts hun patiënten op dat ongezonde leven moet aanspreken. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
met video
KNMI geeft voor morgen code geel af: ‘Vooral in het oosten felle onweersbuien’
Het KNMI heeft voor morgen code geel afgegeven voor het hele land vanwege onweersbuien. De dag begint warm, maar vanaf 14.00 uur kunnen er vooral in het oosten felle onweersbuien en windstoten ontstaan. ,,Het is verstandig om tuinmeubels vast te zetten.”
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
SCP: acceptatie van lhbti-gemeenschap stagneert
Nederlanders zijn de afgelopen paar jaar niet positiever gaan denken over lhbti’ers. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) op basis van onderzoek naar opvattingen van Nederlanders over de lhbti-gemeenschap. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man.