Vier natuurbranden in één nacht rond Apeldoorn is wel héél toevallig: politie doet onderzoek

videoVier natuurbranden in één nacht hebben vannacht de nodige brandweermensen uit hun slaap gehouden. De vlammen laaiden op bij Ugchelen, Hoenderloo, Radio Kootwijk en Uddel. De politie doet vandaag onderzoek of er sprake is van brandstichting.

Kort na middernacht brak in een bos ter hoogte van het Herenhul in Apeldoorn brand uit waarbij een stuk van ongeveer honderd vierkante meter in rook opging. Rond 02.00 uur moest de brandweer naar een stuk bos aan de koudebergweg in Hoenderloog voor een brand. 

Om 04.00 uur vatte bij Radio Kootwijk zo’n twee hectare heidegebied vlam en een half uur later vloog in Uddel een stuk heide van honderd vierkante meter in brand. In alle gevallen kon het vuur door de brandweer snel worden geblust.

Verhaal gaat verder onder deze foto:

Één van de natuurbranden die vannacht rond Apeldoorn woedden.
Volledig scherm
Één van de natuurbranden die vannacht rond Apeldoorn woedden. © Persbureau Heitink

Droog

Afgelopen zondag waarschuwde de brandweer dat het risico op natuurbranden als gevolg van de aanhoudende droogte is toegenomen. ,,Het voorjaar is sowieso een risicovolle periode. De sappen stromen dan nog niet door de heide, die daardoor vaak erg droog is. Een windje is dan al voldoende om brand te veroorzaken’’, aldus de woordvoerder van de brandweer.

Politieonderzoek

Naast de brandweer kwamen er meerdere politiewagens ter plaatse bij de branden. Agenten noteerden alle kentekens van auto’s die langs kwamen en van auto’s die geparkeerd stonden in de buurt van de branden.

Vandaag gaat hun onderzoek verder met behulp van een forensisch opsporingsteam en een team brandonderzoek van de brandweer.

Een van de vier natuurbranden in de omgeving van Apeldoorn.
Volledig scherm
Een van de vier natuurbranden in de omgeving van Apeldoorn. © Luciano de Graaf