Volledig scherm
De politie doet onderzoek op het parkeerterrein. © MediaTV

Vier verstekelingen in koelwagen Rotterdam-Zuid: chauffeur aangehouden

In een koelwagen op een parkeerterrein op de Noorderhelling in Rotterdam-Zuid zijn vier verstekelingen aangetroffen. De chauffeur van de koelwagen en de verstekelingen zijn aangehouden. De vier zijn goed aanspreekbaar en niet gewond. Ze zijn opgevangen door het ambulancepersoneel. Het onderzoek is in volle gang, meldt de politie. 

De vier personen worden overgedragen aan de vreemdelingenpolitie voor verhoor.  Volgens een politie-woordvoerder kwam de koelauto in beeld door een tip uit België. De politie zette vervolgens de wagen stil op het parkeerterrein en ontdekte de vier mensen. De politie onderzoekt nog waar de koelwagen vandaan kwam en wat zijn bestemming was. 

Het komt vaker voor dat de politie versteklingen vindt in een koelwagen. Op 19 november kon op het nippertje een ramp worden voorkomen. De bemanning van een vrachtferry vond net na vertrek voor de oversteek van Vlaardingen naar het Engelse Felixstowe, 25 vluchtelingen (waaronder zes minderjarigen) in een koelwagen. Het schip keerde terug, twee verstekelingen moesten naar het ziekenhuis. De chauffeur is ook aangehouden.

Vietnam 

In Hoek van Holland ontdekte de marechaussee op 7 augustus 21 verstekelingen in een koelwagen, vermoedelijk uit Vietnam. In de groep bevonden zich ook kinderen. Ze bleken in goede gezondheid. Twee weken eerder werden in Hoek van Holland ook al vijftien Vietnamezen gevonden. Ook zij wilden illegaal naar Engeland in een koelwagen.

Een illegale oversteek kan dramatisch eindigen. Zo vond de Britse politie 39 migranten dood in een koelwagen in Essex. Zij zaten al opgesloten toen de vrachtwagen aan de Belgische kust arriveerde voor de oversteek naar Engeland. De acht vrouwen en 31 mannen, onder wie een tiener, zaten zeker tien uur opgesloten bij een temperatuur van min 25 graden toen de koelwagen in Zeebrugge was aangekomen. Sindsdien zijn veertien mensen gearresteerd in verband met deze zaak, waarvan tien in Vietnam. Alle slachtoffers hadden de Vietnamese nationaliteit. 

Bekijk hieronder de video na de vondst van meerdere verstekelingen vorige maand op een ferry in Vlaardingen. 

Volledig scherm
© ANP XTRA
  1. LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtoffers worden voorgelezen in Westerbork. Luister hier mee

    LIVE: 102.000 namen Holocaust-slachtof­fers worden voorgele­zen in Westerbork. Luister hier mee

    In herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe worden vanaf woensdag 22 januari om 17 uur zes dagen en vijf nachten lang de namen voorgelezen van de 102.000 Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord in of gedeporteerd naar Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt, Bergen Belsen en andere vernietigingskampen. Het voorlezen is op deze nieuwssite live te volgen en duurt tot 27 januari. Op die dag - 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz - wordt de holocaust internationaal herdacht.