Voor liefhebbers van vallende sterren: meteorenzwerm passeert komende dagen onze planeet
Liefhebbers van ‘vallende sterren’ hebben geluk: komende nachten kruist een meteorenzwerm de baan van de aarde. Dit jaar worden per uur circa tien tot vijftien lichtgevende sporen verwacht, maar bewolking kan roet in het eten gooien voor de zichtbaarheid.
Delen per e-mail
De zogenoemde Orioniden zijn een jaarlijks terugkerend verschijnsel. De hoeveelheid meteoren verschilt. Dit jaar worden er per uur dus circa tien tot vijftien verwacht, meldt meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza. ,,Omdat er ook nog meteoren mogelijk zijn van andere zwermen of sporadische meteoren, kan het totaal oplopen naar zo’n 25 tot 35 stuks.”
Alleen het weer werkt dit jaar niet mee om de vallende sterren goed te zien. ,,Komende nacht is er veel hoge bewolking en je moet wat geluk hebben om toch goed zicht te hebben op het zwerk”, aldus Klaassen. ,,Mocht je dus in de avond of nacht nog even buiten zijn en je ziet wat sterren flonkeren, dan is het de moeite om iets langer te blijven kijken, want misschien zie je een helder lichtstreepje voorbijschieten. Sta dan ook even stil bij de snelheid. Een Orionid beweegt met circa 66 kilometer per seconde langs de hemel. Dat is snel, heel snel. Vergelijkbaar met in vijf seconden van Groningen naar Maastricht reizen.”
Woensdagavond (omstreeks 22.00 uur) en donderdagochtend (omstreeks 6.00 uur) heb je de meeste kans om vallende sterren te zien. Houd je blik op het zuiden gericht en probeer door de wolken heen te turen. Een telescoop heb je niet nodig, maar het is wel slim om op een plaats te gaan staan waar weinig luchtvervuiling is.
Herkansing
De Orioniden danken hun naam aan het feit dat ze ogenschijnlijk uit het sterrenbeeld Orion vallen. Meteoren zijn stukjes steen die door het heelal zoeven. Op het moment dat zo’n stukje steen de dampkring van de aarde betreedt, verdampt het en zien wij dat kort als een helder streepje aan de hemel, legt Klaassen uit. Een enkele keer kan zo’n stukje steen het aardoppervlak bereiken, we spreken dan van een meteoriet. Meteoren zijn dus geen vallende sterren.
Over twee maanden krijgen we een herkansing, op 14 december. Klaassen hoopt dat het dan goed helder is in de nacht. ,,Dan kunnen we naar de Geminiden kijken en kan het aantal meteoren per uur oplopen tot ruim negentig.”
Naast de Orioniden zijn er ook nog andere meteorenzwermen. Bekend zijn de Perseïden en Leoniden. De Geminiden in december leveren vaak de meeste meteoren op.
Bekijk het weerbericht voor de komende dagen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
10-jarige Emma zit al bijna een jaar thuis: ‘Ik zou heel graag gevaccineerd willen worden!’
Al sinds maart gaat ze tot haar grote verdriet niet meer naar school. Het risico dat Q-koortspatiëntje Emma van der Pluijm (10) door corona getroffen wordt, is te groot. In een open brief aan de regering vraagt Emma nu om vaccinatie. -
PREMIUM
column Gehersenspoelde dwazen op Museumplein zullen oprecht gaan geloven dat ze een punt hebben
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
column De aanpak van de pandemie is belangrijk, maar mag niet gebruikt worden als bliksemafleider
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Geniet nog maar even van het zachte weer, volgende week moet de regenjas aan
Geniet dit weekend nog even van het rustige herfstweer, want midden volgende week wordt het regenjassenweer, zegt weerdienst Weerplaza. -
PREMIUM
Op deze school zitten (bijna) alle leerlingen in de noodopvang: ‘Onlineles was ramp’
De Monchyschool in Arnhem heeft tijdens deze tweede lockdown alle leerlingen in de noodopvang geplaatst. Met thuisonderwijs lopen de kinderen te grote leerachterstanden op. In de noodopvang werken ze met hun eigen juf in de klas aan taal, rekenen en spelling. ‘Het maakt uit waar je wieg staat.’
-
PREMIUM
Aantal leden op datingsites stijgt flink in coronatijd: ‘Tsunami aan moedeloze vrijgezellen’
Single en moedeloos vanwege de verlengde lockdown? Houd hoop en ga toch alvast online op zoek naar een nieuwe liefde. Het aantal leden op datingsites stijgt in coronatijd namelijk flink. -
Update Politie onderzoekt beschieting bedrijfspanden Rotterdam
De politie onderzoekt of er verband is tussen twee schietincidenten in Rotterdam. Maandagochtend ontdekte een voorbijganger kogelgaten in een restaurant aan de Nieuwe Binnenweg. De volgende nacht is een bedrijfspand beschoten aan de Abraham van Stolkweg. -
Nederlanders zoeken naar creatieve uitwegen nu avondklok nadert: 'Wiens hond kan ik lenen?’
Het kabinet stelt morgen vrijwel zeker een avondklok in tussen 20.00 uur 's avonds en 04.00 uur 's ochtends, als extra maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus. Om 's avonds tóch een wandelingetje te kunnen maken, komen Nederlanders nu met creatieve 'oplossingen'.