Volledig scherm
Cocaïne © ANP XTRA

Voortvluchtige cocaïnebaron klopt aan bij politiebureau in Limburg en dat is logisch

De Landgraafse drugsbaron John K. was ruim anderhalf jaar voortvluchtig, maar meldde zich twee weken plotseling op eigen initiatief bij de Limburgse politie. 

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie tegenover L1. John K. werd in maart 2018 veroordeeld tot een gevangenisstraf van ruim negen jaar. Volgens de rechter was K. betrokken bij de invoer van vijftig kilo cocaïne. Ook zou hij grotere partijen van 550 en 200 kilo naar Nederland hebben proberen te halen. Om de import via de haven van Antwerpen te laten slagen, kocht hij overheidspersoneel om. De drugs kwam uit Midden-Amerika, Pakistan en China.

Daarnaast was K. in het bezit van vier vuurwapens zou hij ruim 350.000 euro en twee auto’s hebben witgewassen. Hij wordt gezien als één van de leiders van de internationale drugsoperaties. 

Geen toeval

Dat John K. zichzelf nu aangeeft bij de politie, is niet geheel toevallig. De Limburger werd namelijk ook in België gezocht. In 2009 werd hij daar veroordeeld tot acht jaar cel voor onder andere diefstal met geweld en ontvoering. Een gevangenisstraf in Nederland zou betekenen dat hij ook in België nog eens acht jaar de gevangenis in moest. De Belgische straf is sinds afgelopen zomer echter verjaard. In Nederland krijgt hij geen extra straf voor het ontlopen van de Belgische uitspraak. 

De advocaat van John K, Peer Szymkowiak, trok twee weken geleden met zijn cliënt naar het politiebureau in Maastricht. Waar K. zich al die jaren ophield, wil Szymkowiak niet kwijt. In België wordt John officieel niet meer gezocht, zo bevestigt zijn advocaat. In de Nederlandse zaak loopt overigens nog een hoger beroep.

 1. Charly Luske, René van Kooten en Anne Kuik in de Ochtend Show to go

  Charly Luske, René van Kooten en Anne Kuik in de Ochtend Show to go

  Boze Zeeuwen gaan morgen op weg naar Den Haag om hun onvrede te uiten over staatssecretaris Barbara Visser en haar besluit om de verhuizing van de marinierskazerne in Vlissingen af te blazen. Verslaggever Ernst Jan Rozendaal is bij ons te gast om daarover te praten. Ook acteurs René van Kooten en Charly Luske schuiven aan om te vertellen over hun nieuwe voorstelling Jesus Christ Superstar in Concert. De Ochtend Show to go wordt morgen gepresenteerd door Hila Noorzai en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op deze site.
 2. ‘Afperser bombrief lijkt zorgvuldig en doet er alles aan om anoniem te blijven’
  PREMIUM

  ‘Afperser bombrief lijkt zorgvuldig en doet er alles aan om anoniem te blijven’

  Een papieren zakje met een aanzicht van Delft, een 9 volt-batterij en een opmerkelijke handtekening. Het zijn drie sporen die de afperser achterliet in tien bombrieven. De politie hoopt dat iemand aanslaat op deze opvallende combinatie en hen zo dichter bij de dader brengt. Maar waarom gebruikte de dader juist dit? Deze afperser lijkt zorgvuldig en doet er alles aan om anoniem te blijven, zeggen experts.