Vredesactivist Mient Jan Faber (81) overleden
UpdateVredesactivist Mient Jan Faber is vandaag in Amstelveen overleden. Dat meldt vredesorganisatie Pax. Faber verwierf als secretaris van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) bekendheid als organisator van de grote demonstraties tegen de kernwapens in de jaren 80. Zo liep hij voorop bij de grootste betoging ooit in Nederland in 1983, toen zo'n 550.000 mensen in Den Haag tegen die wapens demonstreerden.
Faber werd secretaris van het IKV in 1974. De organisatie ging later samen met Pax Christi op in Pax. Hij was een van de bedenkers van de IKV-campagne tegen de kernwapens, met de alom bekende leus: Help de kernwapens de wereld uit, om te beginnen uit Nederland! Hij stond aan de wieg van twee grote demonstraties: op 21 november 1981 in Amsterdam en op 29 oktober 1983 in Den Haag, waaraan honderdduizenden mensen deelnamen.
In die jaren lobbyde Faber constant in de Tweede Kamer, op ministeries en bij de Navo over strategieën die tot ontwapening zouden kunnen leiden. Ook werkte hij toen intensief samen met mensenrechtenactivisten in de communistische Warschaupactlanden.
Na het einde van de Koude Oorlog stond Faber in tal van landen aan de zijde van vredesactivisten en slachtoffers van oorlogsgeweld en dictatuur. Hij bezocht vele malen (voormalig) Joegoslavië, de zuidelijke Kaukasus, de Palestijnse gebieden en Irak. Hij werkte er met anderen aan politieke voorstellen om geweld te stoppen en de basis te leggen voor democratie en mensenrechten.
Lesgeven
Faber joeg daarna regelmatig de kerken tegen zich in het harnas toen hij zich openlijk uitsprak voor het omverwerpen van het regime van Saddam Hussein in Irak. In 2002 kwam het tot een conflict tussen Faber en het IKV-bestuur over de oorlog in Irak. Faber trad in 2003 terug als algemeen secretaris. In 2004 werd hij bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij bekleedde de door het IKV gefinancierde leerstoel Citizens’ Involvement in War Situations tot aan 2012. Ook was hij bijzonder hoogleraar aan de universiteit in Houston (VS). Hij genoot van het lesgeven aan studenten die zijn lessen en de vele discussies als zeer inspirerend ervoeren.
,,De betekenis van Mient Jan Faber reikt veel verder dan zijn rol binnen de Nederlandse vredesbeweging”, benadrukt Miriam Struyk, directeur programma’s van PAX. ,,We verliezen in hem een groot politiek strateeg en een zeer gedreven campagneman. Hij veranderde in Nederland het denken over vrede en veiligheid. De Europese vredesbeweging waar hij jarenlang aan bouwde heeft mede bijgedragen aan de val van de Muur. Persoonlijk ga ik een inspirator en vriend missen. Een man die uitdaagde om niet weg te kijken maar om voortdurend na te blijven denken over grote vredesvragen. Vragen waarbinnen de solidariteit met burgers in conflictgebieden - en hoe deze vorm te geven - altijd centraal moeten staan. Op dat denken bouwen we voort.”
Lees door onder de foto.
Gezin
Faber werd op 14 december 1940 geboren in Coevorden. Hij komt uit een gereformeerd gezin met zes kinderen. Zijn vader, een Friese ambtenaar, was ouderling binnen de kerk en had een druk verenigings- en bestuursleven. Zoon Faber volgde alle gewoonten van zijn milieu en ging abstracte wiskunde studeren aan de Vrije Universiteit. Een wetenschappelijke carrière lag voor de hand, tot het moment dat hij in aanraking kwam met de vredesbeweging.
Mient Jan Faber is 81 jaar geworden. Hij laat een vrouw, twee dochters en vijf kleinkinderen achter, zo meldt Pax.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUMdierenmens
Tilly helpt rupsen op te groeien tot prachtige vlinders
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Deze week bezoeken we de koninginnepages van Tilly. -
keti koti
De Nederlandsche Bank maakt excuus voor slavernijverleden: ‘Opgericht met geld uit slavenhandel’
President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. Knot sprak op de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in Amsterdam. -
Met video
Van der Wal roept boeren op niet mee te doen aan blokkeeracties, politie waarschuwt actievoerders
Stikstofminister Christianne van der Wal roept boeren op maandag niet mee te doen aan blokkeeracties. Actievoerders willen dan onder meer Schiphol of distributiecentra voor supermarkten blokkeren. ,,Niet doen”, zegt Van der Wal daarover. ,,Ga het gesprek aan.”
-
PREMIUM
Van zakje hasj naar duizenden kilo’s cocaïne: deze familie draait mee ‘in wereldwijde maffia’
In een van de armste wijken van Nederland verdienden vijf Haags-Marokkaanse broers miljoenen euro’s. Als tiener verkochten de eerste broers zakjes hasj op een pleintje in de Schilderswijk, nu draaien de ‘Loerebroers’ volgens justitie mee in de top van de internationale cokemaffia. -
Waddeneilanden balen van ‘nieuwe toeristen’: ‘Veeleisend en luidruchtig’
De Waddeneilanden zien sinds het uitbreken van de coronapandemie ‘een ander soort’ toeristen. Deze ‘nieuwe’ toeristen gedragen zich nog niet als liefhebber van de Wadden, staat in een onderzoek naar toerisme en recreatie dat de Waddenacademie heeft laten doen namens het Samenwerkingsverband De Waddeneilanden. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.