Vrijdagochtend opnieuw kans op 'flink wat’ sneeuw
videoEr hangt nóg meer sneeuw in de lucht. Vrijdagochtend kan er in Groningen, Drenthe en delen van Friesland flink wat sneeuw vallen, meldt Weerplaza. In de rest van het land is er de komende dagen vooral veel regen op komst. Tot en met vrijdag kan regionaal wel 20 tot 30 millimeter regenwater vallen.
Delen per e-mail
,,Er valt mogelijk flink wat sneeuw in het noorden en noordoosten van Nederland. Dat staat nog niet vast, maar als er daadwerkelijk sneeuw valt, zal dat meteen een aanzienlijke hoeveelheid zijn”, vertelt Raymond Klaassen van Weerplaza.
Plaatselijk kan dit volgens Klaassen leiden tot een sneeuwdek van 5 tot 10 centimeter. Waar er precies wel of geen sneeuw valt is nog moeilijk aan te geven. ,,Friesland, Groningen en Drenthe komen waarschijnlijk in het sneeuwgebied te liggen. De overgangszone ligt dan waarschijnlijk over de Noordoostpolder en Gelderland. Maar lang niet alle weermodellen komen op diezelfde voorspelling uit", meldt meteoroloog Klaassen. ,,Het kan ook zijn dat de sneeuw boven het noorden van Duitsland valt, melden andere weermodellen. Dan blijft de sneeuw buiten ons land. Maar zeker in Groningen acht ik de kans op sneeuw groot.”
Spelen in de sneeuw
Ook vandaag viel er in het noorden en noordoosten van Nederland sneeuw. Het KNMI kondigde daarom code geel af, vanwege de bijkomende gladheid. Groningen werd maandagavond laat al bedekt onder een witte deken. Op veel plekken viel 2 tot 4 centimeter sneeuw. ,,Terwijl de rest van Nederland de avondklok overtreedt om te rellen, overtreedt Groningen de avondklok om te spelen in de sneeuw’’, zo twitterde de Groningse website Sikkom.
Lang bleef de sneeuw niet liggen, want het stopte rond middernacht al met sneeuwen. De temperatuur bleef boven het vriespunt.
‘Gevecht’
Het is vandaag in het noorden van het land een stuk kouder (2,2 graden), dan in het zuiden van Nederland (7,1 graden). ,,Boven ons hoofd speelt zich een ‘gevecht’ af tussen koude lucht in het noorden en zachte lucht in het zuiden. De zachte lucht dringt vanuit het zuiden op, maar op hetzelfde moment wil de koudere lucht in het noorden niet wijken", legt Klaassen uit. ,,Daardoor zijn de temperatuurverschillen tussen het noorden en zuiden groot. Die koude lucht hangt maar boven een smal deel van het land. Bij zulke grote temperatuurverschillen gaat het in een groot deel van het land enorm regenen. Het wordt kletsnat. Maar op het koudste deel kan sneeuw vallen.”
Als het vrijdag daadwerkelijk gaat sneeuwen, worden die temperatuurverschillen nog groter. Dan kan het 10 graden worden in het zuiden van het land, en in het noorden rond het vriespunt. Volgens Klaassen wordt echter morgen echt duidelijk hoe het weer er vrijdag uit zal zien. ,,De vraag is of het hier gaat sneeuwen, of dat de sneeuw in Duitsland blijft. Als het er een beetje tussenin blijft, kan in het noorden van Nederland ijsregen vallen.”
Zaterdag verdwijnt de neerslag en wordt het vooral koud. ,,In de zuidelijke provincies kan in het eerste deel van de dag wat natte sneeuw vallen, die misschien plaatselijk voor een winterse verrassing zorgt. Ik sluit dan zelfs een paar ijsdagen niet uit met in de nachten matige tot misschien wel strenge vorst.”
Vanaf dinsdag wordt het weer een stuk zachter.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVIDEO
Scholen mogen weer open, maar hoe is nog een puzzel: zelfs de kerk is in beeld als klaslokaal
Eindelijk kunnen de middelbare scholen weer open, maar hoe is de grote vraag? Als er op 1,5 meter lesgegeven moet worden, betekent het dat lang niet alle leerlingen tegelijk kunnen komen. Zelfs de kerk is nu een optie. ‘Het wordt nog een heel gepuzzel’, klinkt het. -
Frank in quarantaine
Weet u nog waar u was vorig jaar rond deze tijd, wat u van plan was, wat u hoopte en vreesde?
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 344. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUM
Fietssmijtende tegelzetter Marcel uit Nunspeet heeft ‘kort lontje na diensttijd in Bosnië’, maar moet wel cel in
Rellen was niet de bedoeling van Marcel de Ruiter uit Nunspeet, vertelde hij. Even goed moet hij van de politierechter drie maanden de cel in voor zijn aandeel in de avondklokrellen in Eindhoven. -
Pakketbezorger reed twee keer over man (42) heen die hem aansprak op rijgedrag
De 19-jarige pakketbezorger Tarik O. uit Woerden is twee keer over de man heengereden die hem vorig jaar in Wijchen aansprak op zijn rijgedrag. O. reed het 42-jarige slachtoffer aan, hij werd een stuk meegesleurd op de motorkap. Toen hij onder de auto terechtkwam, zou de pakketbezorger de bus in z’n achteruit hebben gezet en nogmaals over de man heen zijn gereden. Het slachtoffer overleed op straat, voor de ogen van zijn vrouw. -
In Groningen wordt ook avondklok overtreden; niet om te rellen, maar om in de sneeuw te spelen
Groningen werd maandagavond laat bedekt onder een witte deken. Op veel plekken viel er twee tot vier centimeter sneeuw. ,,Terwijl de rest van Nederland de avondklok overtreedt om te rellen, overtreedt Groningen de avondklok om te spelen in de sneeuw’', zo twitterde de Groningse website Sikkom.
-
Toezichthouder: Advocaten kantoor Ficq & Partners lekten geen informatie aan Taghi
De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten heeft bekend gemaakt dat uit onderzoek is gebleken dat de advocaten van het kantoor Ficq & Partners Advocaten geen informatie hebben gelekt aan de organisatie van Ridouan Taghi. Het OM maakte deze verdachtmakingen in augustus vorig jaar bekend in een berucht proces-verbaal. -
Meer besmettingen, maar schatting aandeel Britse variant opnieuw lager
De afgelopen week zijn door het RIVM 29.977 besmettingen geregistreerd. Dat is bijna 20 procent meer dan vorige week, toen 25.229 positieve tests geregistreerd werden. Een van de oorzaken van de stijging lijkt het het fors toegenomen aantal tests. Opnieuw heeft het RIVM de inschatting over de aanwezigheid van de Britse variant in Nederland naar beneden bijgesteld. -
Inwoners van Moskou mogen stemmen over de terugkeer van ‘Bloedige Felix’
De bewoners van Moskou kunnen vanaf donderdag een week stemmen over de vraag of het standbeeld van de stichter van de geheime dienst van de Sovjet-Unie moet terugkeren in het centrum van de stad. Het standbeeld van Felix Dzerzjinski (1877-1926) werd in 1991 door een woedende menigte neergehaald, maar is bewaard gebleven in en speciaal park vol met weggesleepte Sovjethelden.