Volledig scherm
PREMIUM
Hoofdillustratie bloedtransfusie © Suzanne Ranzijn

‘Vroeger kreeg je na bloeddonatie een herstelborreltje in plaats van een roze koek’

Erik de Bruin las het onlangs verschenen boek Nine Pints over bloed en was zo onder de indruk dat hij besloot ondanks zijn angst voor naalden donor te worden. Omdat met bloed levens worden gered. Dat hoorde hij bijvoorbeeld van ex-kankerpatiënt Ewald.

,,Zenuwachtig?’’ vraagt Joost, de bloedbroeder van dienst, als ik hem mijn klamme hand aanbied. ,,Het is je eerste donatie, zie ik.’’

,,Totaal niet’’, lieg ik. ,,Of misschien toch een beetje. Ik ben niet zo’n held met naalden.’’

,,Maak je niet druk, het komt allemaal goed. Ga maar lekker liggen. Bloedgroep O-negatief. Daar zijn we hier altijd heel blij mee. Welke arm? Links of rechts?’’

,,Doe maar links.’’

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.
  2. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.