De esdoorn heeft het flink te verduren gekregen in Losser.
Volledig scherm
De esdoorn heeft het flink te verduren gekregen in Losser. © Reinier van Willigen

Wat Rijdende Rechter niet deed, doen weergoden wel in Losser

Het is een bizar toeval: de boom die begin dit jaar veel stof deed opwaaien in een uitzending van De Rijdende Rechter, is geknakt. Dinsdag begaf de esdoorn in Losser het tijdens de voorjaarsstorm. „Wat De Rijdende Rechter niet deed, doen de weergoden wel.”

„Heel cynisch dit”, noemt Helma Wijering de situatie. De esdoorn voor haar huis in Losser is dinsdagavond geknakt in de storm. De weg werd die avond geblokkeerd door een grote tak, de brandweer moest er aan te pas komen om de weg weer vrij te geven. Dochter Joyce plaatste een filmpje op Facebook met de toepasselijke tekst: ‘Wat de Rijdende Rechter niet deed, doen weergoden wel.’

Pikant

Het is precies de boom die veel stof deed opwaaien in een uitzending van De Rijdende Rechter in januari. De toch al opvallende uitzending krijgt daarmee een pikante wending. Begin dit jaar zagen 1,3 miljoen kijkers hoe Helma en Tonny Wijering de gemeente Losser voor het gerecht daagden vanwege de esdoorn voor hun woning.

Die lag heel dicht op de erfgrens en zorgde voor veel overlast, zo stelde het echtpaar. „Afvallende takken, mosvorming, de wortels die de bestrating omhoog drukken, de dakgoten liggen tjokvol en op het platte dak is het nog erger”, zeiden ze.

Rijdende Rechter John Reid moest bemiddelen en stelde de Gemeente Losser in het gelijk. De boom stond te dicht op de erfgrens, maar de vordering bleek verjaard. Online zorgde de uitzending voor veel discussie, want had het echtpaar nu gelijk of deden ze wel erg moeilijk over een boom? 

Uitgerekend de gemeente..

Een klein half jaar later heeft de familie alsnog haar zin. „Cynisch toch dat de weergoden hebben geholpen?”, constateert Helma.

Tonny en Helma tijdens de uitzending van De Rijdende Rechter
Volledig scherm
Tonny en Helma tijdens de uitzending van De Rijdende Rechter © KRO-NCRV

De Losserse is blij dat de boom voor haar huis verdwijnt. Ze rekent erop dat de geknakte esdoorn helemaal gekapt gaat worden door de gemeente. Dat is uitgerekend de partij die lijnrecht tegenover ze stond in de uitzending... „Dit kan zo niet verder, die moet echt gekapt worden. Straks zorgt 'ie nog voor meer gevaar. Maar het is wel grappig dat degene die voor het gerecht is geweest daar nu over beslist. Wij zijn in ieder geval blij dat de boom nu alsnog verdwijnt.”

Volledig scherm
© kro/ncrv