Volledig scherm
Foto ter illustratie © Emiel Muijderman DTCT

Wat te doen tegen de hitte: 10 do's and don’ts

Het zal je niet ontgaan zijn, maar het wordt de komende dagen warm. Tropisch warm zelfs. In een groot deel van het land ligt de temperatuur boven de 30 graden. We krijgen te maken met code oranje, misschien zelfs code rood, en het RIVM heeft een hitteplan afgekondigd. Maar wat kun jij zelf doen tegen de hitte? Tien do's and don'ts. 

1. Drink zoveel mogelijk. Het liefst water, minimaal twee liter per dag. Wat ook kan helpen, is lauwwarme (kruiden)thee. De hitte van de thee zorgt voor een tijdelijke verhoging van je lichaamstemperatuur. Je lichaam reageert daarop door je thermostaat in je hersenstam lager te zetten, met als gevolg dat je het niet zo snel warm krijgt.

2. Verkoel jezelf regelmatig. Als het even kan, is een duik in het zwembad natuurlijk ideaal. Maar omdat niet iedereen die luxe heeft, zijn er gelukkig ook andere trucjes om je lichaam te verkoelen. Houd je polsen onder de stromende kraan, zet een ventilator aan of leg een koud washandje in je nek.

3. Smeren, smeren, smeren. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Als je naar buiten gaat, zorg er dan voor dat je beschermd bent. Smeer jezelf iedere twee uur in en draag eventueel een hoed of pet.

4. Yoghurt, tomaten en komkommers zijn de perfecte producten om te eten met warm weer. Ze bestaan voor een groot deel uit water en hydrateren dus goed. Hetzelfde geldt voor bessen, druiven, (water)meloenen en aardbeien.

5. Accepteer dat het warm is. Zeuren over de hitte zorgt er niet voor dat de temperaturen zullen dalen. Sterker nog: als je je druk maakt, komt er stress vrij. En we weten allemaal dat stress de hartslag verhoogt en het lichaam opwarmt. En dat zorgt er dan weer voor dat je meer gaat zweten.

1. Als het 38 graden is, wil je niets liever dan een glas water met ijsklontjes. Toch raden we je aan om dat te laten staan. Het ijskoude water zorgt namelijk voor een averechts effect. Je lichaamstemperatuur daalt tijdelijk, maar zal vervolgens als tegenreactie weer gaan stijgen. Lang verhaal kort: je krijgt het extra warm als je ijskoud water drinkt. Klinkt onlogisch, is het niet.

2. Ben je een sportfanaat? Sporten mag, maar doe het vooral niet tussen 12.00 en 16.00 uur. Dat zijn namelijk de warmste uren van de dag. Sta een keertje wat vroeger op om te hardlopen of wacht tot de zon weer ondergaat.

3. Als je gaat hardlopen of wandelen, loop dan niet op straat. Asfalt en beton warmen onder de zon sterk op en kaatsen de hitte terug. Kies liever voor gras of bosgrond.

4. Beperk pikant eten, alcohol, sigaretten en cafeïne. Je zweetklieren worden gestimuleerd als je bepaalde voedingsmiddelen eet. Hete pepers zijn daar een goed voorbeeld van. Die zorgen ervoor dat je hartslag verhoogt, je lichaamstemperatuur stijgt en je uiteindelijk meer gaat zweten.

5. Gebruik zo min mogelijk make-up en huidoliën. Deze producten hebben de neiging om je lichaam te isoleren. Gevolg: je hebt meer moeite met afkoelen.

Klimaatwetenschapper Dim Coumou legt in de video hieronder uit hoe het komt dat we steeds vaker te maken krijgen met hittegolven:

 1. Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’
  PREMIUM

  Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’

  Een middagje winkelen met haar vriend in Maastricht eindigde voor de 33-jarige Esther Tuls in een nachtmerrie. Een meisje van elf werd voor hun ogen gruwelijk aangevallen door dertien zeer agressieve honden. Met gevaar voor eigen leven bevrijdde het tweetal het tienermeisje uit haar benarde situatie. Deze week, zes jaar later, werden ze gehuldigd voor hun heldendaad. ,,Ik heb heel lang in therapie gezeten.”
 2. Ruime meerderheid LTO-boeren vindt harde protestacties helemaal niks

  Ruime meerder­heid L­TO-boe­ren vindt harde protestac­ties helemaal niks

  Lang niet alle boeren staan achter de hardere acties van bijvoorbeeld Farmers Defence Force. Uit een enquête onder ruim vijfduizend leden van belangenorganisatie LTO Nederland blijkt dat minder dan drie op de tien boeren achter hardere demonstraties staan. Een grote meerderheid (71 procent) is wél voorstander van publieksvriendelijke activiteiten, op voorwaarde dat er sprake is van een duidelijk onderhandelingsdoel.