Volledig scherm
Tussen een partij bananen treft de politie 921 kilo cocaine aan. © Politie Zeeland

Weer bijna duizend kilo coke tussen de bananen in haven van Vlissingen

Tussen een partij bananen is afgelopen dinsdag 921 kilo cocaïne onderschept. Dat gebeurde tijdens een controle in de haven van Vlissingen. De container met bananen was afkomstig uit Ecuador. 

Met behulp van de mobiele scan werd de cocaïne tussen de bananen ontdekt. De drugs zijn inmiddels vernietigd, er zijn geen aanhoudingen verricht. In de haven werkt de Douane samen met de politie en de Koninklijke Marechaussee. De politie heeft een onderzoek ingesteld. 

Half december werd in Vlissingen ook al een grote partij cocaïne aangetroffen. Toen ging het om 1200 kilo, eveneens verstopt tussen bananen.

De haven van Vlissingen wordt steeds vaker gebruikt door drugssmokkelaars, bleek vorig jaar uit onderzoek van het tv-programma Narcostaat (NTR). Voor zover uit persberichten valt af te leiden werd vorig jaar 3400 kilo cocaïne in Vlissingen-Oost gevonden, net zoveel als in 2018 jaar. Per keer gaat het meestal om hoeveelheden van tussen de 400 en duizend kilo.

Het verstoppen van cocaïne in ladingen bananen is een veelgebruikte methode. Bananen zijn een belangrijk exportproduct van Colombia, het land waar de meeste cocaïne wordt geproduceerd. Het fruit wordt met lijndiensten naar Nederlandse en Belgische havens gebracht. Terwijl in Zeeland een vondst van meer dan duizend kilo cocaïne nog een uitzondering is, gaat het in Antwerpen geregeld om partijen van enkele tonnen.

Volledig scherm
De cocaïne werd aangetroffen tijdens een controle in de haven van Vlissingen. © Politie Zeeland
 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.